Actualitate

AȘA DA! Biserică din secolul al XIII-lea, readusă la viață într-o localitate din Cluj - FOTO

Biserica dintr-o localitate din județul Cluj, construită în anul 1261, a fost recondiționată de o echipă de oameni dedicați.

Este vorba despre Biserica din localitatea Văleni, comuna Călățele, județul Cluj. Biserica a fost construită de călugării franciscani în anul 1261 în stil romanic și extinsă în anul 1452, în stil gotic (inițial a fost romano-catolică). Bolta gotică, ușa sanctuarului, blazonul familiei nobiliare Valkai, ferestrele cu ancadramente cioplite în piatră sunt vizibile și în prezent, dovedind originile catolice ale bisericii.

În 1582, atât biserica, cât și enoriașii devin reformați. Amvonul sculptat, datat 1722, se presupune că este opera lui Sipos Dávid. Tavanul casetat, coroana amvonului și galeria de est au fost realizate de Lorenz Umling și fiul său în 1745 și 1778. Motivele florale ale ușilor pictate sunt opera lui Márton Kelemen din 1807. 


„Mi se umple sufletul de fericire când văd că un monument istoric este readus la viața și pus în valoare de o mâna de oameni inimoși. Așa DA! (...) De mult prea multe ori ne este dat să vedem exemple ale unor biserici (monument istoric) abandonate, uitate de comunitate și lăsate deoparte pentru a se face altele noi. Odată cu ele ne lăsăm deoparte cultura și identitatea”, a transmis Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului.

Orga datează din 1805 și a fost reparată în anul 1966, iar clopotul mai vechi a fost turnat în anul 1884 la Cugir. Din cauza invaziilor tătarilor, biserica a fost întărită cu ziduri duble din piatră, ale căror guri de tragere și turnuri cu coif și balustradă de lemn încă se păstrează.


Cu ocazia renovărilor din a doua parte a secolului XX a fost descoperită o cameră cu osemintele sutelor de persoane ucise în timpul unei invazii tătărești. În memoria lor, in curtea bisericii au fost ridicați trei stâlpi funerari sculptați.

CITEȘTE ȘI


Istoria Clujului va fi pusă în valoare! Descoperirile arheologice de pe Regele Ferdinand vor fi marcate cu plăcuțe de bronz

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter