Actualitate

FOTO/VIDEO. Curtea unei biserici din județul Cluj, desenată pentru ca oamenii să respecte distanțarea socială

Un preot dintr-o localitate din județul Cluj a venit cu o metodă inedită prin care enoriașii să participe la slujbele bisericești în așa fel încât să respecte distanțarea socială.

Preotul Ovidiu Ciprian Marțiș, de la o parohie din comuna Florești, județul Cluj, s-a gândit la o metodă inedită prin care să marcheze spațiul din curtea bisericii astfel încât să respecte normele de distanțiare socială. Ideea a fost pusă în practică în cel mai scurt timp, iar duminică enoriașii au putut să participe pentru prima dată după aproape două luni la o slujbă la biserică fără să își pună în pericol sănătatea.

În curtea Parohiei Ortodoxe „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Florești au fost pictate flori colorate, la distanță de 1,5 metri pe toată suprafața curții bisericii. Enoriașii își aleg o floare, iar pe timpul slujbei stau pe floare pentru a putea respecta distațarea socială.


De asemenea, preotul a transmis că enoriașii sunt obligați să poarte mască cât durează slujba. De asemenea, la intrarea în curtea bisericii au fost puse la dispoziție dezinfectanți pe care credincioșii să îi folosească atât la sosirea, cât și la plecarea din curtea bisericii.


Accesul în biserică va fi posibil, pe rând, pentru maxim 10 persoane pentru închinare, pomelnice, rugăciune.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este situată în comuna Florești, județul Clu, în imediata vecinătate a Vivo Mall.


Ce reguli trebuie respectate la slujbele bisericești?

Ca să nu apară aglomeraţia lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic, de luni, până duminică.

Singurii care nu vor purta masca vor fi slujitorii bisericii care predică sau cei care cânta la strană.


De asemenea, distanţa dintre oameni trebuie să fie de 2 metri, în orice direcţie. În plus se va putea intra în lăcaşul de cult numai pentru rugăciuni individuale.

Pentru Spovedanie doritorii ar trebui să se programeze din timp. Având în vedere caracterul secret al Mărturisirii, se recomandă ca, în interiorul bisericii, să rămână doar duhovnicul şi cel care se spovedeşte.


La Botez şi Cununie au voie în Biserica cel mult 16 persoane. La fel, şi la Înmormântări.

Pentru sănătatea participanţilor la intrarea în biserici vor afla recipiente soluţii dezinfectante, iar lăcașele de cult vor fi aerisite din 4 în 4 ore.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter