Actualitate

Svastica a apărut pe mai mulți pereți din Cluj-Napoca. Polițiștii au deschis dosar penal

Un desen cu svastica a apărut, sâmbătă, şi pe un panou al unui parc de joacă pentru copii din Cluj-Napoca. Pe peretele unui bloc a fost scris şi mesajul „White power”, iar poliţiştii fac cercetări pentu a-i găsi pe autori.

Svastica a fost desenată pe mai multe blocuri, garaje şi un panou amplasat pe un loc de joacă dintr-un cartier din Cluj-Napoca, iar Poliţia a întocmit un dosar penal şi efectuează cercetări pentru răspândirea simbolurilor cu caracter fascist, rasist şi xenofob.

Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat că în aceste momente se încearcă identificarea autorului pentru a fi tras la răspundere.


„Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca derulează investigaţii pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorului, ca urmare a unor mesaje şi însemne apărute în spaţiu public, pe pereţii unor clădiri şi a unor panouri publice din cartierul Grigorescu. Se desfăşoară cercetări într-un dosar penal, în baza Legii nr. 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, au spus reprezentanţii IPJ Cluj.

Cercetările au fost derulate după ce pe pereţii mai multor blocuri, garaje şi panouri amplasate pe un loc de joacă din cartierul clujean Grigorescu a fost desenată zvastica şi a fost scris mesajul „White power”.


Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă războiul cu grafitti-urile și a achiziționat în toamna anului trecut o instalație mobilă de curățare ecologică a desenelor care au împânzit zidurile clădirilor din oraș.

„Ne va ajuta la înlăturarea desenelor de tip graffiti și a straturilor de vopsea de pe fațadele clădirilor, fără a utiliza substanțe chimice și fără a distruge suprafețele, dar și la curățarea fațadelor monumentelor, zidurilor și pavajelor”, a precizat Emil Boc. Edilul a subliniat faptul că amenzile pentru vandalism vor fi în continuare aspre.


De asemenea, în ultimii ani, amenzile au crescut simțitor pentru cei care distrug pereții clădirilor din oraș.

„Vom aplica amenzi maxime permise de lege pentru toți cei care ne sfidează. Repet, nu pot să înțeleg, cum să vii să-ți bați joc de o clădire nou-renovată în centrul Clujului doar pentru a-ți satisface un impuls de moment? Dincolo de aceste sancțiuni pe care le vom aplica în continuare, vom curăța clădirile și vor arăta așa cum trebuie în centrul Clujului”, a punctat Boc.


CITEȘTE ȘI:

Instalația ecologică de curățat care pune punct graffiti-urilor din Cluj-Napoca: „Cum să-ți bați joc de o clădire nou renovată?”

 


RUȘINOS! Svastică în CENTRUL Clujului

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter