Actualitate

Avem nevoie de declarație în weekend-ul 15-17 mai ? Răspunsul specialistului

România ar fi trebuit să intre după 15 mai în stare de alertă. Totuși, pentru moment nu se știe exact data din care va exista un cadru legal.

Avem nevoie de declarație în weekend-ul 15-17 mai ? Răspunsul specialistului Avem nevoie de declarație în weekend-ul 15-17 mai ? Răspunsul specialistului

Problema, în acest moment, este că indiferent de cât de repede s-ar lucra pe marginea acestei legi, mai devreme de data de 18 mai nu va putea intra în vigoare starea de alertă, cea care urmează după starea de urgență.

În weekend-ul 15-17 mai Românii nu vor putea fi amendați românii decât pentru încălcarea legilor existente în Codul Penal. În weekend-ul viitor nu vor exista sancțiuni pentru lipsa declarației sau nepurtarea măștilor de protecție în spațiile închise.


Specialistul CCR a dat răspunsul cu privire la weekend-ul 15-17 mai

Toni Greblă, specialist al Curții Constituționale Române, a explicat ce se va întâmpla în weekend-ul următor: „Din păcate, vom avea un vid legislativ în acest weekend. Sigur că posibilităţile de a interveni în forţă, de coerciţie, sunt foarte limitate.”

Practic, autoritățile vor trebui să se bazeze pe seriozitatea românilor și pe faptul că aceștia vor păstra măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. La ora actuală sunt mari şanse ca sfârșitul de săptămână să fie unul fără restricţii, deoarece legea privind starea de alertă ar putea să nu intre în vigoare, după cum preciza și fostul jduecător CCR.


„Am atras atenţia încă de acum două săptămâni, înainte să ajungem în această situaţie, prin faptul că Guvernul nu s-a hotărât nici în ultimul moment ce fel de măsuri să ia. Şi în funcţie de măsură, trebuia să vadă ce stare va fi instaurată”, a mai spus Toni Greblă.

Neglijența autorităților ar putea crea o situație extrem de gravă în weekend-ul următor și ar compromite total lupta dusă până în acest moment cu virusul Sars-CoV-2.


Citeste si:

Stare de alerta 15 mai: ce masuri sunt obligatorii dupa 15 mai. Lista completa

 


România intră în STARE DE URGENȚĂ! Principalele măsuri care vor fi luate

Ultimele Stiri
abonare newsletter