Actualitate

Patru dintr-o lovitură! Trei străzi și un parc, inaugurate în 15 mai

Patru obiective importante ale municipiului Cluj-Napoca vor fi inaugurate în prima zi de relaxare a restricțiilor de circulație.

Patru dintr-o lovitură! Trei străzi și un parc, inaugurate în 15 mai Patru dintr-o lovitură! Trei străzi și un parc, inaugurate în 15 mai

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat finalizarea lucrărilor și darea în folosință a trei străzi și a unui parc din municipiu, vineri, 15 mai. Este vorba despre strada Bună Ziua, strada Regele Ferdinand și prima stradă smart din România, Molnar Piuariu, dar și parcul Între Lacuri, finalizat în urmă cu câteva săptămâni, dar care nu a fost deschis publicului, în contextul stării de urgență.

„Vineri, strada Bună Ziua va fi finalizată, cu tot ce înseamnă marcaje și punerea ei în funcțiune. Prima stradă smart din România, strada Molnar Piuariu va fi gata vineri. De asemenea, îi așteptăm pe clujeni, începând tot de vineri, în Parcul Între Lacuri, care va fi dat în folosință și este unul dintre cele mai moderne parcuri din România. După acest model vor fi modernizate mai multe parcuri din Cluj-Napoca. Al patrulea obiectiv care este gata este strada Ferdinand, dar ea face parte dintr-un asamblu de străzi din centrul Clujului. Mai trebuie lucrări corelate cu celelalte străzi adiacente”, a declarat Emil Boc.


Strada Bună Ziua, finalizată înainte de temen 

Lucrările la strada Bună Ziua vor fi gata cu o lună şi jumătate înainte de termenul prevăzut în contract. Lucrările la lărgirea străzii au demarat la jumătatea lunii iulie a anului trecut. Valoarea totală a investiției se ridică la 19,7 milioane de lei. 

După modernizare, strada Bună Ziua ar urma să aibă 3 benzi de circulație (2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii), pistă de biciclete, 2 trotuare. Mai mult, pentru descongestionarea traficului în zonă, Primăria Cluj-Napoca mai are în vedere și amenajarea a 2 sensuri giratorii: la intersecţia străzilor Bună Ziua - Măceşului - Trifoiului și la intersecţia străzilor Calea Turzii - Mihai Românul.


Prima stradă Smart din România, inaugurată la Cluj

Strada Molnar Piuariu, din cartierul Mărăști va avea toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unei străzi smart - iluminat public cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, stâlpi de iluminat cu wifi integrat, bănci cu încărcare USB, sisteme automate de irigații pentru arbori prevazut cu senzori de umiditate, precum și instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

De asemenea, strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal - extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi.


Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a investiției este de 1,3 milioane de euro.

Bulevardul Regele Ferdinand și străzile adiacente, supuse unui amplu proces de remodelare

Proiectul de reabilitare a străzii Regele Ferdinand a demarat în vara anului trecut, iar o parte din lucrări au fost finalizate până la 1 decembrie. 


Lucrările de modernizare de pe strada Regele Ferdinand fac parte din proiectul „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană - Modernizarea străzilor R. Ferdinand, E. Zola, S. Puscariu, Tipografiei (tronson 1, respectiv 3) și a scuarului C.E.C. din Municipiul Cluj-Napoca”, proiect cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1,  reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valorea contractului pentru toate cele patru străzi se ridică la 15,3 milioane lei fără TVA (3,2 milioane de euro), iar firma Diferit, firmă de casă a municipalității, este cea care a câștigat modernizarea acestor tronsoane.


Un nou parc pentru clujeni

Parcul Între Lacuri cuprinde diverse tipuri de zone de recreere și de joacă, stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, toalete automate și spații verzi de aproape 6.000 mp, pe lângă alei, zone de fitness și alte amenajări.

Parcul a fost realizat prin finanțare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os. 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședința de județ. Valoarea toatală a proiectului este de 11.110.587,54 lei, din care 9.431.345,35 lei este valoarea nerambursabilă.

CITEȘTE ȘI

Începe calvarul în centrul Clujului! S-a dat startul lucrărilor în Piața Lucian Blaga

 

abonare newsletter