monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ne luăm ADIO de la vacanța de vară? Specialiștii spun când vom putea călători din nou

Miniştrii Turismului din UE nu au încă o agenda clară cu privire la momentul când vom putea călători și s-ar putea să ne luăm adio de la această vacanță de vară, dacă plănuiam să o petrecem în străinătate.

Ne luăm ADIO de la vacanța de vară? Specialiștii spun când vom putea iar călători

Când va putea fi reluat, turismul se va practica probabil pentru început doar în propria regiune, scrie DW într-o analiză.

Când şi cum vor fi redeschise graniţele pentru reluarea călătoriilor transfrontaliere, nu poate spune nimeni.


„E mai degrabă improbabil ca turiştii germani să-şi petreacă vacanţa de vară în acest an în Spania sau Grecia", a precizat secretarul de stat, însărcinat cu problemele turismului în Ministerul federal al Economiei, Thomas Bareiß.

De imaginat, în schimb, ar fi ca germanii să călătorească anul acesta în propria ţară sau chiar în regiunea în care trăiesc.


Branşa turismului e la pământ pretutindeni în Europa şi se aşteaptă pierderi de până la 70 la sută la pachetele de servicii turistice. Cel mai afectat de actuala pandemie va fi turismul de croazieră, care va suferi pierderi de aproximativ 90 la sută, după cum apreciază Comisia Europeană de la Bruxelles.

Când vom putea călători din nou?

Ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, şi-a exprimat speranţa ca europenii din nordul continentului să călătorească în regiunile sudice şi ca un act de solidaritate.


„Avem nevoie de un plan comun de reconstrucţie a turismului", a spus Capelli.

Mai precis, ar trebui elaborat un concept de sănătate comun, în baza căruia să fie emis un „paşaport de sănătate”, sau un aşa-numit „paşaport coronavirus”, necesar tuturor călătorilor şi operatorilor.


Ministra Turismului din Malta, Julia Farrugia Portelli, pledează pentru standarde comune la nivelul UE în ce priveşte protecţia sănătăţii în hoteluri, restaurante, avioane şi pe plaje.

„Există riscuri, dar noi trebuie să gestionăm aceste riscuri”, a subliniat Farrugia Portelli.


Alte guverne sunt ceva mai reţinute în această chestiune şi preferă căi propii. Austria, de exemplu, îşi redeschide hotelurile pe 29 mai şi e dispusă să primească turişti doar din statele învecinate şi din regiuni în care rata infectării cu coronavirus nu este aşa de ridicată. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, le recomandă călduros concetăţenilor săi să-şi petreacă în acest an, marcat de pandemie, vacanţa de vară în propria ţară.

În Italia, hotelierii şi administratorii plajelor lucrează la sisteme de protecţie pentru turişti. Pe plajă urmează a fi instalaţi pereţi despărţitori din plexiglas, iar hotelurile vor fi ocupate doar pe jumătate.

Între mesele din restaurant se va păstra o distanţă de doi metri.

Coridoare de călătorie în Grecia

Grecia pledează pentru organizarea de aşa-numite „coridoare de călătorie” din Europa occidentală. Turiştii care pot dovedi că sunt sănătoşi ar putea fi transportaţi cu avioane speciale în hoteluri din Grecia, în care nu există cazuri de infecţii cu coronavirus. Propunerea a fost făcută de ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis.

Alţi miniştri europeni recomandă petrecerea concediului în acest an în mediul rural, departe de plaje şi marile lanţuri hoteliere.

Dar deocamdată nu se ştie deloc când miniştrii de Interne ai UE vor cădea de acord asupra unui plan privind redeschiderea frontierelor pentru turişti.

Primul pas va fi anularea restricţiilor de călătorie în interiorul diferitelor ţări membre ale UE şi abia apoi se va putea relua turismul transfrontalier – mai întâi în ţările învecinate, iar în final la nivelul întregii Europe. Când vor putea fi reluate călătoriile în Asia, SUA sau alte colţuri ale lumii, este şi mai neclar.

CITEȘTE ȘI:

Vom mai merge în vacanță anul acesta? Ce spun specialiștii

Clujenii CER ÎNAPOI BANII PE VACANȚE. Agențiile rambursează doar concediile pierdute din cauza STĂRII DE URGENȚĂ.