Actualitate

Malul Someșului a fost igienizat, în Florești. Cât va ține curățenia?

Primarul Floreștiului, Horia Șulea, anunță că malul Someșului, în zona Baraj, a fost igienizat.

Edilul a postat pe pagina sa de Facebook imagini din această zonă, unde s-a intervenit pentru ridicarea gunoaielor. Primarul a făcut un apel la floreșteni, să păstreze spațiul verde din apropierea râului Someș curat. 

„S-a intervenit din nou pe malul Someșului, zona Baraj. Manual și mecanizat. Zeci de metri cubi de mizerii. Făcute de oameni! Acum întreaga zonă este lună și bec. Sunt curios cât va ține? Cât timp va fi ferit verdele naturii de nesimțirea unora ?! Dragii mei floreșteni degeaba urlăm că e mizerie, că primarul nu face nimic, că trebuie camere de supraveghere și prinși cei ce aruncă mizerii. Iată, primarul face! Curăță după niște nesimțiți. Camere? Ca să vină unii nesimțiți să le distrugă? Sau să visăm că mereu e posibilă identificarea celor ce aruncă mizerii? Sau să punem câte un funcționar lângă fiecare fir de iarbă? Nu dragii mei ! Soluția e responsabilizarea. Simțul civic. Bunul simț! Aici se vede cât ținem la comunitate! Nu în postările de pe Facebook! Ne dorim un Florești curat, un Florești european? Hai să îl păstrăm curat! De noi depinde! De tine, de tine și de tine!”, a transmis Horia Șulea. 


Problema deșeurilor de pe malul Someșului, semnalată de activiștii clujeni

Cu puțin timp în urmă, activiștii clujeni, împreună cu deputatul independent Adrian Dohotaru au scos din nou în atenția publicului o problemă care persistă deja de ani de zile și, anume, cea a gunoaielor aruncate pe râul Someș, atât în Florești, cât și în zone din Cluj-Napoca. Astfel, activiștii au făcut investigații și au descoperit două posibile surse ale deșeurilor și au oferit și soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

„Din investigațiile noastre, deșeurile din Vestul Clujului vin din două surse. În primul rând comunitatea de romi ghetoizată din Floresti, unde trebuie făcut un contract de salubrizare, plus un proiect de asistență socială la nivel metropolitan. În al doilea rând, persoane care aruncă ilegal deseuri în Floresti si Cluj, care pot fi suprinse printr-un sistem video de supraveghere în cateva puncte cheie, plus accesibilizarea malurilor cu alei si piste (pentru ca zonele acestea să fie tranzitate și astfel să nu se mai arunce)”, a scris Adrian Dohotaru pe Facebook.


Amenzi pentru gunoaiele de pe Someș

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa a constatat existenţa unor deşeuri pe o distanţă de 300 de metri, în preajma Someşului Mic, şi a notificat Primăria Floreşti să ecologizeze zona. Dacă administrația locală Florești nu va reuși să scape de gunoaie până în data de 1 mai, riscă o amendă.

„A fost inspectată şi zona situată aval de Barajul Floreşti II, în albia minoră a râului Someşul Mic, unde s-a constatat prezenţa sporadică a deşeurilor de tip menajer agăţate în vegetaţia situată pe mal. Primăria Floreşti a fost notificată să ecologizeze zona, până la data de 1 mai 2020. Termenul dat de reprezentanţii instituţiei noastre are în vedere măsurile cuprinse la nivel naţional, odată cu instituirea stării de urgenţă, fiind prelungit faţă de situaţia normală. În cazul în care primăria Floreşti nu îşi îndeplineşte obligaţia de salubrizare a zonei, va fi amendată din nou", se arată într-un comunicat transmis de ABA Someș-Tisa la începutul lunii aprilie.


Cetățenii sunt principalii vinovați

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa susţine că “în ultimii ani s-au organizat numeroase acțiuni de verificare și salubrizare, dar din păcate acestea au fost zădărnicite de lipsa de educație a cetățenilor care locuiesc în zonă”.

„Pentru îmbunătățirea situației este necesară o schimbare majoră în plan comportamental. De aceea, este nevoie de un amplu proces de informare și conștientizare publică, prin acțiuni și demersuri constructive care să popularizeze riscurile pe care le prezintă depozitarea deșeurilor pe malurile sau în cursurile de apă”, mai spun reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.


CITEȘTE ȘI 

Someșul, în continuare plin de gunoaie. Activiștii clujeni cer contracte de salubrizare și sistem video de supraveghere

Ultimele Stiri
abonare newsletter