Actualitate

Senatul a dat undă verde ariilor naturale urbane. Se visează la mai mult „verde” în Cluj

Legea Ariilor Protejate Urbane, co-inițiată de doi deputați clujeni, a trecut de votul parlamentarilor din Senatul României.

Senatul a dat undă verde ariilor naturale urbane. Se visează la (și) mai mult „verde” în Cluj, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Senatul a dat undă verde ariilor naturale urbane. Se visează la (și) mai mult „verde” în Cluj, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Sprijinit de deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond, parlamentarul independent Adrian Dohotaru a inițiat un proiect legislativ prin care se dorește facilitarea creării de arii naturale urbane, care să permită acces imediat la biodiversitate în orașele românești din ce în ce mai poluate. Proiectul legislativ nr. B583/2019 fusese înregistrat la Senatul României în data de 18 decembrie 2019.

„Legea Ariilor Protejate Urbane, pe care am co-inițiat-o, a trecut tacit de Senat. Lucrurile astea sunt cu atât mai importante acum, când avem nevoie de spații verzi de plimbare ca de aer, pe măsură ce ne pregătim să ieșim din autoizolare. Îmi imaginez deja, că mă plimb sau alerg în Parcul Est, prima arie naturală urbană din Cluj, un loc în care au avut deja loc lucrări de renaturalizare”, a precizat Dohotaru.


Potrivit activiștilor, după ce legea a trecut tacit, fără dezbatere, urmează consultările în Comisiile și plenul Camerei Deputaților. Într-o discuție purtată cu ministrul Mediului, Costel Alexe, care este și unul dintre co-inițiatorii legii, acesta a promis încă o dată că și Guvernul va susține această inițiativă.

Legea Ariilor Protejate Urbane, inspirată de Parcul Natural Văcărești

Inspirat de campaniile pentru Parcul Natural Văcărești din București și Parcul Est din Cluj-Napoca, unde este propus cel mai mare spațiu verde al orașului, dintre care o parte parc natural, parlamentarul clujean amintește că ariile naturale protejate urbane oferă servicii ecosistemice valoroase. Acestea au un rol educativ, încurajează mișcarea în aer liber, ne fac mai conștienți de biodiversitate, oferă oxigen și absorb dioxidul de carbon, susține Dohotaru.


„Apa lacurilor e mai proaspătă, nu mai e moloz sau material de construcții risipit. Aud un ciripit de păsărele, încerc să identific ce sunt și în funcție de panoul de lemn cu păsări de pe cărare. Cărarea e din material compozit, permite scurgerea apei, nu s-a permis cu asfalt în parc. Tot așa ne putem imagina că putem fi și pe malul râului, între Cluj și Florești, pe o pistă de biciclete în apropierea mlaștinilor de lângă râu, în apropierea Companiei de Apă Someș SA”, visează cu ochii deschiși Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI:


Doi deputați clujeni au depus în Parlament o Lege a Ariilor Naturale Urbane

 

Orban și Dohotaru, acord pentru legătura ciclistă între Cluj și Florești: „Un proiect inteligent, care va face bine clujenilor!”

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter