Actualitate

Ce este și cum acționează coronavirusul? Răspunsul specialiștilor

Coronavirusurile provoacă probleme umanității de foarte mult timp. Mai multe versiuni au fost studiate de cercetători, dintre care două tipuri care au creat focare de boli mortale: SARS și MERS. Însă impactul lor nu poate fi comparat cu dezastrul global provocat de pandemia de COVID-19.

Ce este și cum acționează coronavirusul? Răspunsul specialiștilor Ce este și cum acționează coronavirusul? Răspunsul specialiștilor

Până în prezent, noul coronavirus a dus la infectarea a 2.884.876 de persoane, dintre care 200.837 au murit, potrivit datelor furnizate, la ora publicării acestuir articol.

În baza studiilor efectuate de cercetători în ultimele 5 luni, Mai jos vă prezentăm cele mai importante informații pe care le știm de la apariția primului caz de infectare cu SARS-CoV-2.


Cum se răspândește noul coronavirus?

Particulele de virus sunt inhalate de oameni și intră în contact cu celulele care acoperă gâtul și laringele. Aceste celule au un număr mare de receptori - cunoscuți ca receptori ACE-2 - pe suprafețele lor (receptorii celulari joacă un rol cheie în transmiterea noului coronavirus).

Noul coronavirus (SARS-CoV-2), se atașează de celulele umane prin ceea ce se numește “proteină spike”, potrivit unui raport al Live Science.


După ce proteina se leagă de receptorul celulelor umane - o proteină de pe suprafața celulei care servește ca o ușă în celulă - membrana virală fuzionează cu membrana celulelor umane, permițând genomului virusului să intre în acestea.

Toate coronavirusurile se atașează de celulele umane prin proteine ​​spike, dar unele coronavirusuri au proteine ​​spike cu structuri diferite.


Care sunt simptomele de infectare cu noul coronavirus?

Febra, tusea și respirația greoaie se găsesc în marea majoritate a tuturor cazurilor de infectare cu COVID-19.

Există însă semne suplimentare, unele care seamănă foarte mult cu cele ale gripei, dar și altele care sunt mai neobișnuite.


O listă completă cu simptomele noului coronavirus, descoperite până în prezent la pacienții infectați, este disponibilă aici.

Cât de periculos este virusul?

Chiar dacă cele mai multe cazuri sunt ușoare, uneori virusul poate cauza probleme grave. Acest lucru se întâmplă atunci când se deplasează în jos pe tractul respirator și infectează plămânii, care sunt și mai bogați în celulele cu receptori ACE-2.


Multe dintre aceste celule sunt distruse, iar plămânii sunt congestionați. În aceste cazuri, pacienții pot ajunge la terapie intensivă, potrivit The Guardian.

În unele cazuri, sistemul imunitar al pacienților se mobilizează, atrăgând celulele în plămâni pentru a ataca virusul, ceea ce duce la o inflamație. Acest proces poate scăpa de sub control, pe măsură ce multe celule imune se revarsă și inflamația se agravează. Acest fenomen este cunoscut sub numele de furtună de citokine și poate ucide pacientul.

Suntem protejați pe viață dacă ne infectăm?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a menționat că în prezent „nu există dovezi” că persoanele care s-au recuperat în urma infecției cu Covid-19 sunt protejate de o a doua infectare - chiar dacă acum au anticorpi împotriva acesteia.

Agenția a avertizat împotriva emiterii ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, spunând că practica ar putea, în realitate, să crească riscul răspândirii.

De asemenea, OMS a avertizat că acuratețea și fiabilitatea testelor pentru anticorpi la coronavirus nu sunt sigure.

Va exista un vaccin împotriva noului coronavirus?

În prezent, se află, în lucru, 70 de vaccinuri împotriva coronavirusului, trei aflându-se deja în faza de testare pe oameni, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Cel mai avansat din punct de vedere al testelor clinice este un vaccin experimental dezvoltat de CanSino Biologics Inc din Hong Kong și Institutul de Biotehnologie din Beijing.

Celelalte două vaccinuri aflate deja în faza testării pe om sunt dezvoltate separat de producătorii americani Moderna și Inovio Pharmaceuticals, susține OMS.

Iar dezvoltarea vaccinurilor avansează cu o viteză fără precedent, în condițiile în care coronavirusul pare să nu poată fi eradicat doar prin măsuri de izolare.

CITEȘTE ȘI:

Medicamentele homeopoate previn infecția cu coronavirus? Răspunsul specialistului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter