Actualitate

O nouă epidemie afectează România! 20.000 de cazuri şi 64 de decese

Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, a transmis ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării, care a început vineri.

O nouă epidemie afectează România! Peste 20.000 de cazuri şi 64 de decese O nouă epidemie afectează România! Peste 20.000 de cazuri şi 64 de decese

Nelu Tătaru a declarat că în acest moment există o epidemie de rujeola care a ajuns la 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese în România.

"În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecţioase şi să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deşi în această perioadă ne focusăm acţiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conştienţi că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populaţiei, în special a copiilor, neprotejaţi împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligaţia să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând", a declarat Tătaru, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.


Epidemia de rujeolă a afectat din plin Clujul

În România, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016, s-au înregistrat 19.813 cazuri, din care 64 de decese, marea majoritate fiind în rândul copiilor. În perioada 13.04.2020 - 17.04.2020 au fost raportate 57 de cazuri confirmate în patru judeţe: Satu Mare, Cluj, Bihor, Timiş.

Este bine cunoscută comunitatea numeroasă de romi care locuiește „pe Poieni”, localitatea Reteag, locul de unde a plecat epidemia de rujeolă din 2016. La vremea respectivă s-au îmbolnăvit peste 200 de copii din Bistrița-Năsăud și Cluj. În 2017, rujeola a lovit din nou în zona respectivă, iar la nivel național au fost înregistrate 27 de decese.


Pentru sezonul 2020 - 2021, ministerul intenţionează să achiziţioneze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Ministerul Sănătăţii precizează că a achiziţionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Citeşte şi:


Rujeola face ravagii. ZECI DE NOI CAZURI DE RUJEOLĂ au fost raportate, 15 îmbolnăviri la GRANIȚA CLUJULUI

După rujeola din 2016, „plimbăreții” din Reteag răspândesc coronavirusul la granița cu Cluj

 

abonare newsletter