Actualitate

„Ajutor pentru bonă” de până la 710 lei/lună pentru copiii care nu prind loc în creșă. Metodologia, în dezbatere publică

Primăria Cluj-Napoca a lansat în dezbatere publică metodologia privind acordarea ajutorului financiar pentru plata bonelor, în cazul copiilor care nu prind loc în creșele din oraș.

„Ajutor pentru bonă” de până la 710 lei/lună pentru copiii care nu prind loc creșă. Metodologia, în dezbatere publică „Ajutor pentru bonă” de până la 710 lei/lună pentru copiii care nu prind loc creșă. Metodologia, în dezbatere publică

Potrivit metodologiei elaborate de Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) Cluj-Napoca, împreună cu Consiliul Local Cluj-Napoca, pot beneficia de ajutorul financiar familiile în care venitul pe membru nu depășește suma de 3.500 de lei net pe lună, pentru copiii sub 6 ani care nu sunt înscriși la creșă sau la grădiniță (publică sau privată).

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:


- Până la 2.100 lei - 710 lei;

- De la 2.101 până la 2.500 lei – 550 lei;


- De la 2.501 până la 3.000 lei – 390 lei;

- De la 3.001 până la 3.500 lei – 250 lei.


În metodologia aflată în dezbatere publică se menționează că ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară. La determinarea venitului lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar. 

Ajutorul se acordă pe baza unei cereri tip care va fi înregistrată la DASM Cluj-Napoca.


În momentul de față, în municipiul Cluj-Napoca există 1.232 de locuri în creșele publice.

Beneficiază de ajutor doar părinții cu locuri de muncă

O condiție obligatorie pentru acordarea ajutorului este ca beneficiarul să fie cetățean român cu domiciliul în Cluj-Napoca ori cetățean al altui stat cu domiciliul stabilit în România. De asemenea, persoanele care solicită sprijin financiar trebuie să fie angajate cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcție de demintate publică sau asimilată.


De asemenea, pot beneficia de ajutor persoanele care nu îndeplinesc condițiile enumerate anterior, dacă sunt șomeri sau își caută un loc de muncă și care nu au refuzat maxim două oferte de muncă din partea agenției pentru ocuparea forței de muncă județene.

Etapa consultării publice are loc în perioada 21 aprilie – 7 mai 2020. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Legea prin care familiile pot primi ajutor pentru plata serviciilor de bonă, promulgată de președinte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la începutul lunii aprilie, legea privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Actul normativ are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preşcolară pentru plata serviciilor oferite de bonă.

180 de locuri noi în creșele din Cluj, până în februarie 2021

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că încă 180 de locuri în creșe vor fi gata până în luna februarie a anului viitor, la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Dintre acestea, 90 de locuri vor fi date în folosință la creșa de pe strada Grigore Alexandrescu și alte 90 la creșa de pe strada Meziad, ambele din cartierul Mănăștur.

„Din 2012 au crescut numărul de locuri în creșe în fiecare an și vreau să știți că în februarie 2021, în comparație cu februarie 2020, vom avea încă 180 de locuri în creșe noi, terminate. Anul acesta se termină 90 de locuri, iar până în februarie 2021, încă 90 vor fi gata, la creșa de pe Grigore Alexandrescu și la creșa de pe Meziad. Așadar, la sfârșitul lui februarie 2021 vom avea încă 180 de locuri în plus față de cele existente în momentul de față”, a declarat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI

Sute de copii nu au prins locuri în creșele din Cluj-Napoca. Boc aruncă pisica în curtea Parlamentului: „Nu au făcut nimic!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter