Actualitate

Trebuie să dezinfectăm alimentele cumpărate de la magazin? Ce spun specialiștii

Cele mai multe țări afectate de pandemie au impus restricții de circulație în această perioadă, însă oamenilor le este permis să meargă la magazine ca să-și cumpere alimente, în timp ce alte produse pot fi comandate online.

Trebuie să dezinfectăm alimentele cumpărate de la magazin? Ce spun specialiștii Trebuie să dezinfectăm alimentele cumpărate de la magazin? Ce spun specialiștii

În mod natural, foarte mulți oameni își pun problema dacă mersul la cumpărături este sigur și se întreabă ce ar trebui să facă în momentul în care au ajuns acasă cu proviziile.

Jurnaliștii npr.org i-au întrebat pe experții în bolile infecțioase, virologie și siguranța alimentelor ce sfaturi au pentru cumpărăturile alimentare sigure și ce ar trebui să nu ne îngrijoreze.


Fiți atent la oameni, nu la mâncare

Mulţi oameni se îngrijorează în legătură cu riscul de a se infecta cu noul coronavirus de pe produsele pe care le cumpără. Toţi experţii sunt de acord că cel mai mare risc îl constituie faptul că te afli în acelaşi magazin cu alţi oameni care pot fi infectaţi.

„Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane", a declarat pentru sursa citată Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.


Feriți-vă de aglomerație şi faceți cumpărăturile cât mai repede

Donald Schaffner, microbiolog alimentar, ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre magazine care limitează numărul persoanelor care pot intra în interior în acelaşi timp. Deşi acest lucru poate face ca statul la coadă să dureze mai mult, va facilita distanţarea socială în incinta magazinului. „Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare”, recomandă microbiologul.

Nu este nevoie să ne dezinfectăm cumpărăturile

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Aceştia spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică. Dacă vă spălați pe mâini după ce vă despachetați cumpărăturile, înainte să vă apucați de gătit sau mâncat, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vreți neapărat să dezinfectați mâncarea, rămâneți la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alte ambalaje şi ar putea contamina mâncarea.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter