monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Lucrările de reabilitare a Podului Porțelanului bat pasul pe loc. Ce spun reprezentanții locali

Lucrările la Podul Porțelanului au fost sistate la sfârșitul anului trecut din cauza unui zăcământ de sare care a fost descoperit în zonă. Primarul Emil Boc a anunțat că săptămâna aceasta firma de specialitate va anunța concluziile în urma expertizei făcute.

Lucrările de reabilitare a Podului Porțelanului bat pasul pe loc. Ce spun reprezentanții locali

La începutul lunii decembrie, constructorii au descoperit în timpul lucrărilor la podul Porțelanului un zăcământ de sare. Din această cauză, termenul de finalizare a podului rutier, programat pentru luna mai a anului viitor, va fi prelungit.

„Este experitza care acum este analizată de firma de specialitate care va arăta exact ce trebuie făcut la acel pod. Urmează ca săptămâna aceasta să tranșeze soluția de implementare. Nu este una ușoară pentru o situație inedită în Cluj-Napoca, în situația în care am găsit acest zăcământ de sare la piciorul podului și, în consecință, trebuie aprobată potrivit legii noua structură”, a declarat primarul Emil Boc.


Viceprimarul Dan Tarcea a declarat odată cu sistarea lucrărilor că, având în vedere că vorbim de o altă soluție tehnică decât cea de la momentul licitației, vor crește și costurile cu modernizarea obiectivului.

„Trebuie făcuți niște piloți forați în zonă pentru a străpunge acest strat de sare și a ajunge în zona de fundare și care să reziste. Trebuie să facem pe ambele maluri, dar acești piloți forați nu durează o veșnicie, durează câteva săptămâni, o lună, două în plus față de termenul inițial asumat. Cresc și costurile, sunt proceduri normale, logice, dacă ai altă soluție de fundare și trebuie să faci ceva suplimentar trebuie să crească și costurile, oarecum lucrurile merg mână în mână. Soluția tehnică este diferită de cea de la licitație. E oarecum logic că dacă avem altă soluție să crească și costurile, dacă această soluție este mai scumpă”, a spus viceprimarul.


Firma Diferit SRL, aceeași firmă care a construit Pod Traian, se ocupă și de modernizarea Podului Porțelanului.

Valoarea totală a investiţiei este de 7,16 milioane de lei cu TVA inclus. Podul Porţelanului are o lungime totală de 62 de metri, iar lăţimea totală a părţii carosabile este de 7,8 metri. Investiția presupune realizarea unui pod nou în amonte cu amenajrea a două benzi de circulaţie, reabilitarea podului existent, dar și recalibrarea albiei în zona podurilor.


“Podul va avea două benzi de circulaţie, va avea piste pentru biciclete, va avea spaţiu pietonal, va fi suprailuminat, deci practic va asigura o fluenţă mult mai bună a traficului din întreaga zonă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Citește și:


Lucrări mai scumpe la podul Porțelanului din cauza zăcământului de sare. „Altă soluție, alte costuri. Lucrurile merg mână în mână”