Actualitate

5 cărți inedite, de citit în timpul izolării

Pentru multă lume, perioada izolării înseamnă o rupere de activitățile de zi cu zi, însă oferă mai mult timp pentru lectură. Monitorul de Cluj vine cu o listă de cinci cărți inedite care ar trebui citite în perioada izolării.

Sursă foto: www.goalcast.com 5 cărți inedite, de citit în timpul izolării Sursă foto: www.goalcast.com 5 cărți inedite, de citit în timpul izolării

Ovidiu Rotundu, un librar clujean, a venit cu o sugestie de cinci cărți numai bune de lecturat în această perioadă.

1. Dopamina de Daniel Z. Lieberman, non-ficțiune

În această carte, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potențialul de a ne schimbă viață: o bună parte din viață noastră are o componentă nebăgată în seama până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nici o legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevărat diferiți.


Răspunsul este de găsit într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamină. Această a asigurat supraviețuirea omului primitiv. La mii de ani distanță, ea este sursă comportamentelor și a ideilor noastre culturale fundamentale – și a progresului însuși.

2. Grasa și Proasta de Rodica Ojog-Brașoveanu, proză scurtă cu tentă umoristică

Ori laie, ori bălaie există doar la coafor. În viață, lucrurile sunt mai policrome. Viață nu e doar în roz. E în toate culorile. Și dragostea la fel. Nici nu-ți trece prin cap ce ar face oamenii pentru ea. Cum s-ar schimbă. Cum ar minți... Întâmplări cu oameni obișnuiți în situații inedite, plecând de la povești de dragoste (sau mai degrabă anti-povești de dragoste), șiretlicuri, mici înșelăciuni - prozele scurte din acest volum sunt tot atâtea clipe de delectare purtând semnătură inegalabilei Rodica Ojog-Brașoveanu.


3. Pupăza din morții tei de Gabriel Dumitriu, proză scurtă, basme repovestite amuzant

„Pupăză din Morții Tei” este o carte de 186 de pagini în care clasicele povești ale copilăriei au fost reinterpretate într-o manieră nebun de amuzantă, satirică, din perspectiva unui narator semianalfabet și profan și adaptate unui context social actual. Are și ilustrații realizate cu mare măiestrie, în caz că va plac pozele.

4. Mitologie Nordică, Neil Gaiman, mituri nordice reinterpretate amuzant

Urmărind îndeaproape isprăvile zeilor, piticilor și uriașilor, Gaiman modelează aceste povești străvechi sub forma unor episoade de roman care încep cu geneza celor nouă tărâmuri legendare și au ca punct culminant Ragnarokul, sfârșitul zeilor și renașterea unui nou timp și a unor noi oameni.


5. Ucide-l pe tată de Sandrone Dazieri, roman polițist/psihologic

Sandrone Dazieri oferă cititorilor un roman palpitant în care se recunosc ușor influențele noir-ului și ale maeștrilor benzilor desenate americane. Personajele principale sunt memorabile, cele episodice sunt conturate fantastic, acțiunea este plină de suspans și răsturnări de situație. Ritmul este perfect stăpânit, astfel încât cartea se citește fără s-o lași din mână. Iar finalul îl lasă pe cititor cu o întrebare pe care o auzim adesea, și anume dacă scopul scuză mijloacele.

Sandrone Dazieri își aruncă cititorii în vârtejul unei acțiuni trepidante, într-un roman în care se recunosc ușor influențele noir-ului și ale maeștrilor benzilor desenate americane. Perfect dozat, ritmul poveștii te face să nu poți lăsa cartea din mână până la nu ajungi la final, unde te așteaptă o lovitură de teatru de maestru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter