Actualitate

Sute de oameni, ÎNGHESUIȚI UNUL ÎN ALTUL la Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus. De ce nu s-au respectat regulile de DISTANȚARE SOCIALĂ?

Sute de oameni au fost surprinși, joi, îngrămădiți la intrarea în Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Ei sunt primii muncitori români care pleacă la muncă în Germania după ce a izbucnit epidemia de coronavirus. După ce s-au grăbit să se întoarcă în țară, acum se înghesuie să plece?

Majoritatea fără măști, mulți cu bagaje imense, oamenii au fost fotografiați de un cititor Monitorul de Cluj, care a surprins imaginile șocante din parcarea aerogării cu pasagerii stând buluc, claie peste grămadă. Situația s-a schimbat în terminalul de plecări, unde pasagerii au fost conduşi de angajaţi în ordine, fără a se creea înghesuială sau grupuri mari de oameni.

Contactat de Monitorul pentru a lămuri situația, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a precizat că, în cursul zilei de joi (9 aprilie 2020), au fost programate nu mai puțin de 12 curse charter spre trei destinații din Germania – Berlin, Baden-Baden și Düsseldorf – cu peste 1.800 de români veniți din toată țara, care pleacă pentru muncă sezonieră.


Dis-de-dimineață, autocare pline-ochi

Conform directorului general al Aerportului Cluj, la ora 7 dimineața angajații aeroportului s-au trezit cu autocarele pline-ochi cu muncitorii români, creându-se astfel aglomerația reprobabilă. „Am solicitat intervenția domnului prefect, care a intervenit prompt cu ajutorul Jandarmeriei”, a explicat Ciceo, afirmând că a cerut și ajutorul Poliției pentru a preîntâmpina astfel de situații în vederea viitoarelor curse charter.

Un operator privat, absolut iresponsabil

„Cursele sunt organizate de un operator privat, care a gestionat prost situația. I-a adus pe oameni grămadă, în condițiile în care zborurile charter erau programate să plece de la 13:00 la 21:00, aproximativ. Oamenii intră controlat în aerogară, problema e în exterior. Am trimis jandarmi și forțe ale poliției pentru a-i dispersa”, a precizat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.


În ceea ce privește gestionarea plecării muncitorilor sezonieri a fost demarată o anchetă, a precizat prefectul. „Oamenii au venit în autocare împreună, în avion vor merge tot împreună. Organizarea aparține unui operator privat, repet, care va fi anchetat pentru modul în care a gestionat acest lucru. Încercăm să luăm măsurile care se pot lua în acest moment”, a explicat Mircea Abrudean.

Conducerea Aeroportului a cerut dezinfecție în parcare

În timp ce în incinta aerogării s-au luat toate măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii COVID-19, în parcarea administrată de societatea GoTo Parking nu a fost urmat modelul. Directorul Aeroportului, David Ciceo, a dorit să lanseze pe această cale un apel public Consiliului Județean Cluj să igienieze și să dezinfecteze parcarea, lucru care a fost cerut deja de conducerea Aeroportului, însă nu s-a materializat.


Directorul Aeroportului spune că a trimis prima adresă către Consiliul Judeţean pe 21 martie și, în cursul zilei de joi, 9 aprilie, ar fi revenit cu o adresă prin care informa forul administrativ județean despre fluxul mare de pasageri care vor sosi în parcare şi cerea inclusiv asigurarea unor măsuri prin care să se respecte distanţarea între pasageri.

Consiliul Județean Cluj infirmă acuzațiile Aeroportului

Consiliul Județean Cluj neagă că reprezentanții Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca ar fi transmis vreo solicitare pentru dezinfecția parcării.


„Mint! Cât mai trebuie să tolerăm minciunile Aeroportului? De ce să ne ceară nouă Aeroportul așa ceva? Consiliului Județean nu i s-a solicitat așa ceva. Mint cu nerușinare! Vă rog să mă citați, «purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean spune că Ciceo minte cu nerușinare». Firma GoTo, cea care administrează Aeroportul (parcarea aeroportului -n.r.), a făcut ultima dezinfecție vineri (3 aprilie - n.r.). Luni, 6 aprilie, firma GoTo a transmis conducerii Aeroportului o solicitare prin care cer să li se spună care este planul de zbor pe următoarea perioadă, tocmai pentru a se organiza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan.

„Conducerea Aeroportului nu a răspuns solicitării firmei GoTo. Abia astăzi (joi - n.r.), la ora 12:01, conducerea Aeroportului a transmis un e-mail firmei GoTo prin care cer să intervină. Ce trebuie să înțelegem noi de la domnul Ciceo, că dacă s-ar fi făcut dezinfecția, din punctul lui de vedere, era în regulă să stea îngrămădiți cei 2.000 de oameni în Aeroport? Astea sunt niște prostii! Cei 2.000 de oameni nu aveau voie să stea în Aeroport, nici cu dezinfecție, nici fără dezinfecție”, a mai spus reprezentantul forului administrativ județean.


Doar două curse regulate au mai rămas!

Momentan, pe Aeroportul Cluj mai operează doar două curse regulate, luni și vineri, spre Malmö (Suedia), respectiv cursele charter cu muncitorii sezonieri. Pe lângă măsurile de igienizare, s-au luat și măsuri de reducere a costurilor, a explicat directorul David Ciceo.

A fost deschis dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor

După apariția în spațiul public a imaginilor cu sutele de oameni înghesuiți în parcarea Aeroportului Cluj, la nivelul Secției Regionale Poliție Transporturi (SRPT) Cluj-Napoca a fost deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal, zădărnicirea combaterii bolilor, dosar aflat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

„În cursul zilei de astăzi (n.red. joi), polițiștii din cadrul SRPT Cluj-Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedura Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate în cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional «Avram Iancu» Cluj”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Primarul Emil Boc, foc și pară!

„Ce s-a întâmplat, este inacceptabil. Am avut o discuție foarte dură cu mai mulți reprezentanți ai autorităților statului și am spus un singur lucru: dacă noi, cei aleși, avem responsabilitate în fața cetățenilor și dăm socoteală pentru tot ce se întâmplă în acest oraș, avem și pretenția să fim informați. Nu vom mai accepta, sub nicio formă, ca asemenea lucruri să se mai întâmple și să fim puși în fața faptului împlinit”, a declarat primarul municipului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Chiar dacă direct n-am niciun fel de competență, totuși, sunt ales de clujeni și am obligația să fac ceea ce trebuie ca orașul să fie în siguranță, oamenii care vin în Cluj să fie în siguranță, dar pentru asta am și pretenția să fiu informat. Vă asigur că acest lucru nu se va mai întâmpla, ori vor fi demiteri de la talpa țării până la cel din vârful piramidei dacă acest lucru se va mai întâmpla”, a completat edilul, la Digi24.

Ultimele Stiri
abonare newsletter