Actualitate

IRESPONSABIL! Un imens FAKE-NEWS despre tratarea coronavirusului, propagat online de un politician clujean.

Un politician clujean a lansat un fake-news imens în mediul online cu privire la un tratament minune, care ar vindeca în numai 3 ore coronavirusul

Autoritățile anunță, iar și iar, să ne ferim de informații neverificate din surse oficiale (fake-news), dar îndemnurile nu-l privesc pe politicianul clujean Rareș Bogdan. El a propagat în mediul online următoarea știre: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore. Trump anunță lansarea acestuia duminică”.

Ulterior, confruntat cu criticile presei și ale cititorilor, Rareș Bogdan a șters postarea.


Halucinant ce a postat Rareș Bogdan

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a postat sâmbătă dimineața un fake-news de-a dreptul năucitor pe pagina sa de Facebook, acolo unde este urmărit de peste 300.000 de fani, informează Libertatea.

“VESTE EXTRAORDINARÃ !!! Tratamentul împotriva virusului Covid19 se pare ca este gata! Capabil să vindece pacientul în termen de 3 ore de la injectare. Donald Trump a anunțat că Roche Medical Company va lansa tratamentul duminica viitoare, iar milioane de doze sunt gata! Descoperirea aparţine lui Didier Raoult. Este un biolog francez și director al spitalului Institutului Mediteranean de Infectologie din Marsilia. Este considerat lider în studiile bolilor infecțioase din lume.”, scrie Rareș Bogdan, pe Facebook, într-un lung mesaj.

Ce a spus Trump? Ce a înțeles Rareș Bogdan!

Numai că pretinsele afirmații ale lui Donald Trump despre lansarea unui tratament sunt un fals grosier. Unul demontat încă de acum aproape 10 zile de mai multe surse, una dintre ele fiind citate de AFP. O infirmare care nu a ajuns și la urechile liderului PNL.

În plus, Rareș Bogdan face și o confuzie imensă: medicamentul despre care vorbește europarlamentarul se numește hidroxiclorochină, și nicidecum hipoxiclorochină.


Postarea a fost distribuită de peste 1.200 de ori!

În doar o oră, postarea lui Rareș Bogdan a fost distribuită de peste 1200 de ori.

Printre cei care au shareuit-o s-a aflat și fosta șefă a PNL, Alina Gorghiu.

„Sper că ne spune Rareș ca asta va fi realitatea și pentru România, curând. Vaccinul trebuie făcut cât mai repede!”, a scris Gorghiu.

Postarea a primit și 850 de comentarii. Nu toate au fost favorabile însă, mulți dintre cititori taxând amalgamul de știri false din postare.

„De 2 săptămâni știrea! Mai trebuie multe teste, trebuie făcute teste clinice aleatorii, nu pe același gen de pacienți si substanța nu poate fi dată oricui (există risc de atac de cord). Nu mai manipula aiurea, oamenii au nevoie de informații corecte, nu de idioțenii în perioada asta!!”, i-a scris un cititor.

Un avertisment important: efectele adverse sunt extrem de grave

„Din experiența proprie, chloroquine (hidroxiclorochină - n.r.) are efecte secundare atroce la nivelul ficatului. De ce credeți că în Africa mor mulți tineri care «n-au fost niciodată bolnavi», dar de mici au fost înfundați cu antipaludice (medicamente împotriva malariei - n.r.). Anchete de sănătate publica nu prea se fac în Africa. Actualmente, molecula nu e recomandată pentru europeni pentru a vindeca malaria. Să preiei o asemenea știre și să-l citezi și pe Trump, e criminal.“, a relatat pentru Monitorul un expert în problemele Africii de Vest, aflat la Bruxelles.


Avertisment: Dezinformarea e generată de un ecosistem digital greșit, care pune cantitatea de vizualizări pe primul loc.

„Dacă mai era nevoie de un argument evident legat de ce educația media e o materie ce trebuie predată obligatoriu în școli, iată: până și un fost om din presă, jurnalist, no. 2 în partidul aflat acum la putere și apropiat al Președintelui României poate fi victima dezinformării generate de un ecosistem digital greșit, care pune cantitatea de vizualizări pe primul loc drept criteriu de alocare a veniturilor. Pentru că asta e cauza reală și principală a existenței acestor «știri».“, a scris pe Facebook Dragoș Stanca, jurnalist cu experiență, președintele BRAT (Biroul Român pentru Audit Transmedia).

Ultimele Stiri
abonare newsletter