Actualitate

Ce se întâmplă dacă îți expiră rovinieta în plină pandemie de coronavirus? Se prelungește valabilitatea?

Rovinieta în baza căreia se circulă pe drumurile naționale și pe autostrăzi NU se prelungește automat pe perioada situației de urgență.

Precizarea a fost făcută de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public.

Conducerea Companiei a explicat că rovinieta nu se încadrează în cadegoria documentelor eliberate de autoritățile publice. Valabilitatea ei a încetează la sfârșitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful și se poate prelungi la majoritatea benzinăriilor.


Nici verificările auto periodice nu se prelungesc automat în această perioadă, comunică Registrul Auto Român. Pe acest subiect, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a cerut un punct de vedere la RAR. În răspunsul instituției se arată că ordonanță guvernamentală se referă strict la „documente ale instituțiilor publice”, iar verificările tehnice auto sunt făcute de firme particulare autorizate.

Deși este cunoscută și sub denumirea de taxa de drum, rovinieta se aplică doar pe teritoriul României (de unde și denumirea “ro + vigneta”) și doar pe drumurile din afară intravilanului reședințelor de județ și municipiilor. Asta înseamnă că de fiecare dată când ieși din localitate cu mașînă (reședința de județ sau municipiu) trebuie să ai o rovinieta in termen de valabilitate pentru autoturismul cu care călătorești.


 

abonare newsletter