Actualitate

ORA DE VARĂ. Sâmbătă noaptea DĂM CEASURILE ÎNAINTE

În ultima duminică din luna martie, România trece la ora vară.

ora-de-vara-sambata-noaptea-dam-ceasurile-inaint ora-de-vara-sambata-noaptea-dam-ceasurile-inaint

Astfel, în noaptea de 28 spre 29 martie 2020, ora 03.00 devine ora 04.00. Aproape toate țările europene vor face această schimbare a ceasului. Totuși, există excepții: Belarus, Rusia și... Islanda.

Pentru prima dată, schimbarea orei a apărut în Anglia la inițiativa lui Benjamin Franklin, în anul 1908, pentru ca oamenii să beneficieze de mai multă lumină în lunile de vară. Ulterior, în perioada crizei petrolului din anii '70 măsură a fost redescoperită și cele mai multe țări au adoptat-o ca o soluție pentru economisirea energiei electrice.


ORA DE VARĂ. Sâmbătă noaptea dăm ceasurile înainte

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

ORA DE VARĂ. Nu vom mai da ceasul înainte din 2021

Pe 26 martie 2019, eurodeputaţii au votat, cu o largă majoritate, pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut. În conformitate cu o propunere adoptată la începutul acestei luni şi de Comisia pentru transport şi turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunţa la practica de a-şi schimba ora de două ori pe an şi vor decide dacă preferă să rămână la ora standard sau de iarnă sau să menţină permanent ora de vară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter