monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Clujul ar putea produce substanţa care să vindece CORONAVIRUSUL: "În 2-3 luni este gata dacă primim autorizaţie şi materie primă"

Dragoş Damian, şeful producătorului de medicamente Terapia Cluj, a transmis Ziarului Financiar cam cât ar costa hidroxiclorochina, o substanţă activă pentru medicamente folosite în tratamentul malariei, indicată de câteva studii internaţionale drept un posibil tratament pentru coronavirus.

clujul-ar-putea-produce-substanta-care-sa-vindece-coronavirusul-in-2-3-luni-este-gata-daca-primim-autorizatie-si-matierie-prima

Şeful de la Terapia Cluj este încrezător că poate realiza hidroxiclorochina, o substanţă activă pentru medicamentele folosiste pentru tratarea noului coronavirus.

Hydroxychloroquine


- Costul materiei prime: 140 $ / kg, din care se fabrică 5.000 tablete de 200 mg

- Doza pentru un pacienţi 2x200mg pe zi timp de şase zile (nu există studii clinice, este vorba de experienţa unui specialist în boli infecţioase, citat de Mediafax - n.red.)


- Dintr-un kilogram se fabrică tratamentul pentru 416 pacienţi – rotunjim la 400 pacienţi

- 1 milion de pacienţi ar avea nevoie de 2.500 kg, adică 342.500 dolari materie primă


- Costul direct este de patru ori costul materiei prime, adică 1,37 mil. dolari - Dacă este adevarat şi studiile clinice o vor confirma, va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, cam 1 dolari per pacient”, potrivit lui Dragoş Damian.

Cloroquina


Cloroquina - Costul materiei prime: 25$ / kg, din care se fabrica 4000 tablete de 250mg

- Restul calculului este similar, costul tratamentul este de 4 ori mai mic”.


Dragoş Damian a mai spus că ar putea produce în 2-3 luni medicamentul în fabrica Terapia din Cluj, dacă autorităţile dau aprobările speciale pentru procurarea de materii prime şi dezvoltarea unei formule.