Actualitate

Scuipat pe stradă, suflat nasul pe jos, când renunțăm? Ce facem cu animalele de companie?

Cu toate că epidemia de coronavirus capătă proporții alarmante (și) la noi în țară, încă există multe persoane care nu respectă nici măcar regulile de bun-simț pe stradă.

Scuipat pe stradă, suflat nasul pe jos, când renunțăm? Ce facem cu animalele de companie? Scuipat pe stradă, suflat nasul pe jos, când renunțăm? Ce facem cu animalele de companie?

Să recunoaștem, ne confruntăm zilnic măcar cu câte un personaj pe stradă care, fără să țină cont de cei aflați în jurul său, îi oripilează cu gesturile sale dezgustătoare. Un horcăit prelung, o flegmă bine țintită pe trotuar, care se va lipi ulterior de talpa trecătorilor. Chiar dacă ne întoarce mațele pe dos, este o realitate a societății în care trăim – individul care, pe lângă scuipatul pe jos, își suflă nasul, parcă desprins din cadrele surprinse la meciurile de fotbal, de față cu ceilalți, fix pe trotuar.

În perioada critică prin care trecem, astfel de gesturi grosolane devin și mai deranjante. Pare absurd, însă nu este exclus ca un simplu scuipat pe stradă să provoace mari probleme pentru alții. Microbii, (corona)virusul care și-au făcut „culcuș” în flegmă ajung pe trotuar, de pe asfalt pe papucul vreunui trecător, iar de pe talpa trecătorului direct pe preș, în hol, și astfel s-a pricopsit cu fluide nedorite în casă.


Animalele contribuie la răspândirea COVID-19...?

În ultimele zile, în mediul online au apărut și diverse mesaje potrivit cărora animalele de companie ar putea contribui la răspândire epidemiei de coronavirus. Conform Direcției pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor, organizație neguvernamentală care se ocupă de protecția necuvântătoarelor, există pericolul creșterii abandonului pe domeniul public a animalelor – tocmai de frica noului COVID-19.

„Vă informăm că animalele de companie nu răspândesc coronavirus! Vă adresăm rugămintea de a nu lua în considerare tot felul de mesaje postate în mediul online și să vă informați doar din surse oficiale!”, transmit reprezentanții Direcției pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor.


„Numai cei ce nu iubesc animalele recurg la tot felul de șmecherii, eu chiar mă gândesc după tot ce se petrece în lume, răutatea unora nu are limite”, spune Victoria C., iubitoare de animale. Alina A. se întreabă de ce nu se dezinfectează mai des trotuarele, tocmai din cauza șmecherașilor scârboși care scuipă pe stradă, amintind câ fluidele pot ajunge și pe lăbuțele patrupedelor. Soluția este ca proprietarii de animale de companie să spele, să dezinfecteze tălpile murdărite – așa cum ar fi trebuit și până acum – pentru a evita răspândirea bacteriilor, microbilor.

Ce spun specialiștii?

Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (SUA, Centers for Disease Control and Prevention – CDC), momentan nu există dovezi că animalele – domestice, sălbatice, de companie – ar putea fi o sursă de infecție cu COVID-19. Cu toate acestea, animalele pot transporta germeni care pot îmbolnăvi oamenii, de aceea se recomandă practicile de prevenție.


„Spălați-vă pe mâini după ce ați intrat în contact cu animalele, cu alimentele și consumabilele lor. Curățați-vă animalele de companie în mod corespunzător. Duceți animalele de companie la medicul veterinar și vorbiți cu acesta dacă aveți orice suspiciune referitoare la sănătatea animalelor”, transmit specialiștii de la CDC.

abonare newsletter