monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Veşti bune pentru români! Indicele ROBOR a scăzut spectaculos

Veşti bune pentru românii care au rate în lei, după ce indicele ROBOR a scăzut spectaculos.

vesti-bune-pentru-romani-indicel-robor-a-scazut-spectaculos

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut puternic, la 2,61%, cel mai redus atins după 8 mai 2018, faţă de nivelul de vineri de 3,24%.

Măsura a fost anunţată de săptămâna trecută de Banca Naţională a României (BNR) şi are ca rol principal atenuarea impactului epidemiei de coronavirus.


Ce înseamnă de fapt indicele ROBOR

Indicele se calculează zilnic de către BNR și reprezintă media aritmetică a cotațiilor practicate de băncile din România. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezintă dobânda medie cu care se împrumută băncile între ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni). De interes este, în special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobânzile variabile la creditele în lei se formează în mare parte luând în calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adaugă o marja fixă de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casă, între 2 și 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare și între 5% și 14% la cele de nevoi personale fără garanții.

Marja fixă e stabilită de fiecare banca și rămâne neschimbată pe toată perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componentă care variază. Deci dacă acest indice crește, atunci crește și rată. Și invers.