Actualitate

Veşti bune pentru români! Indicele ROBOR a scăzut spectaculos

Veşti bune pentru românii care au rate în lei, după ce indicele ROBOR a scăzut spectaculos.

vesti-bune-pentru-romani-indicel-robor-a-scazut-spectaculos vesti-bune-pentru-romani-indicel-robor-a-scazut-spectaculos

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut puternic, la 2,61%, cel mai redus atins după 8 mai 2018, faţă de nivelul de vineri de 3,24%.

Măsura a fost anunţată de săptămâna trecută de Banca Naţională a României (BNR) şi are ca rol principal atenuarea impactului epidemiei de coronavirus.


Ce înseamnă de fapt indicele ROBOR

Indicele se calculează zilnic de către BNR și reprezintă media aritmetică a cotațiilor practicate de băncile din România. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezintă dobânda medie cu care se împrumută băncile între ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni). De interes este, în special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobânzile variabile la creditele în lei se formează în mare parte luând în calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adaugă o marja fixă de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casă, între 2 și 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare și între 5% și 14% la cele de nevoi personale fără garanții.

Marja fixă e stabilită de fiecare banca și rămâne neschimbată pe toată perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componentă care variază. Deci dacă acest indice crește, atunci crește și rată. Și invers.

Ultimele Stiri
abonare newsletter