monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ce spune Mitropolia Clujului despre împărtășania în timpul epidemiei de COVID-19?

Ce spun reprezentanții Mitropoliei Clujului despre împărtășania în timpul epidemiei de coronavirus?

Preoţii şi călugării de la Caterala Mitropolitană din Cluj-Napoca nu au ţinut cont de recomandările autorităţilor şi au continuat oficierea Sfintei Liturghii, chiar în centrul oraşului. Zeci de clujeni s-au împărtăşit, duminică dimineață, cu aceeaşi linguriţă, fără să se ţină cont de regulile de igenă recomandate de autorităţi. Ce spun însă reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române?

„Biserica a înțeles de la bun început faptul că este de datoria ei să respecte toate recomandările primite din partea autorităților în primul rând pentru a-și proteja credincioșii, dar și pentru a da un exemplu că aceste reguli trebuiesc asumate conștient și responsabil de către toți. Din acest motiv, slujbele religioase au fost săvârșite în ultima săptămână în afara lăcașelor de cult, cu un număr restrâns de credincioși, în limitele cerute de autorități.


În ceea ce privește administrarea Împărtășaniei, până în prezent nu avem decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă. Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.

În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie. Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise”, se arată într-un comunicat remis de Mitropolia Clujului.