Actualitate

De ce ASCUND oficialităţile numărul de ÎMBOLNĂVIRI la nivel local ? Cum procedează alte ţări

Mircea Abdrudean, prefectul de Cluj, a fost cel care a comunicat în perioada de criză toate detaliile la nivelul judeţean, dar totul s-a întrerupt brusc pe 21 martie.

de-ce-ascund-oficialitatile-numarul-de-imbolnaviri-la-nivel-local--cum-procedeaza-alte-ţari de-ce-ascund-oficialitatile-numarul-de-imbolnaviri-la-nivel-local--cum-procedeaza-alte-ţari

Prefectul de Cluj comunica zilnic numărul celor izolaţi şi carantinaţi, numărul îmbolnăvirilor la nivel judeţean, dar de sâmbătă presa a primit doar date la nivel naţional fără să se spună exact câte persoane au contactat virusul în judeţul Cluj. Începând de ieri, presa mai primeşte doar numărul celor aflaţi în izolare şi carantină, bineînţeles nici aici nu se precizează locul unde sunt carantinate şi izolate persoanele lăsând loc de interpretare.

Întrebat de mai mulţi jurnalişti care este motivul pentru care nu se mai comunică date la nivel judeţean, Mircea Abrudean a replicat: "Decizia este in acest moment, din pacate, ca toată comunicarea sa se realizeze prin GSC (Grupul de Comunicare Strategică). Nu mai pot furniza informații despre rezultatele testelor, despre pozitivi, despre starea lor de sănătate. Este o decizie națională, nu am niciun cuvânt de spus în această privinţă. O să vă comunic mai departe doar ceea ce se permite, până la noi dispozitii".


Cum procedează Franţa, Spania sau Israel în această perioadă de criză

În timp ce autorităţile din România încearcă să ascundă numărul celor infectaţi în fiecare judeţ fără un motiv anume, în alte ţări cetăţenii sunt informaţi inclusiv cu strada pe care se află persoane care au contactat virusul.

În Franţa, autorităţile emit zilnic un comunicat în care se prezintă situaţia la nivelul fiecărei Regiuni din ţară, inclusiv din Guiana Franceză, Martinica sau Guadelupe, regiuni care sunt în afara graniţelor Franţei.


Benjamin Netanyahu, primul ministru al Israelului, a anunţat încă de la primele suspiciuni din îmbolnăviri pe teritoriul Israelului că va fi creată o hartă pe care se pot identifica exact locurile în care există persoane care au contactat virusul sau care au intrat în contact cu alte persoane cu ajutorul locaţiei de pe telefonul mobil. Pe hartă se poate vedea inclusiv data şi ora la care bolnavul a trecut. Deşi mulţi s-au plâns de lipsa unei confidenţialităţi, măsurile au fost adoptate de urgenţă.

Spania a pus şi ea la dispoziţie o hartă prin care cetăţenii pot urmări numărul cazurilor şi locurile în care au fost identificate persoanele care au contactat virusul.


Mai multe publicaţii din toată ţara au început un protest faţă de modul în care autorităţile aleg să comunice în această perioadă la nivel judeţean. Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter