Actualitate

Cum arată ambulanțele pentru transportul pacienților cu coronavirus, produse la Cluj

O companie din Cluj a produs o ambulanţă pentru transportul pacienţilor înalt contagioşi. Autoutilitara poate să facă faţă cu oricărei ameninţări virale, de la Ebola, tuberculoză, febră galbenă sau gripă, la COVID-19.

O companie românească care asamblează ambulanţe la Cluj a realizat unul dintre cele mai sigure vehicule destinate pentru transportul pacienţilor cu boli extrem de contagioase, scrie Adevărul. Maşina este încă prototip, dar reprezentanţii Deltamed dau asigurări că dacă va exista cerere, ar putea produce aproximativ 30-40 de astfel de vehicule într-o singură lună. Ambulanţa a fost gândită iniţial pentru transportul pacienţilor cu Ebola, dar poate fi folosită şi pentru transportul pacienţilor cu Covid-19.

„Am realizat un prototip, dar deocamdată nu am primit nicio solicitare din ţară. În cazul în care ni s-ar cere de urgenţă, am putea produce circa 30-40 într-o lună, dar ceea ce complică lucrurile în acest moment este blocajul din industria auto. Multe dintre piesele necesare sunt blocate undeva pe circuit sau nu se mai fabrică momentan, până când fabricile vor fi redeschise”, spune George Oşan, director al departamentului de producţie din cadrul companiei clujene.


Preţul de pornire al unui astfel de vehicul este de 140.000 de euro, dar poate ajunge la 200.000, în funcţie de dotări. 

Ambulanţa poate funcţiona ca o izoletă uriaşă, transportând la locul unui incident până la 10 salvatori, şi putând prelua până la opt pacienţi în acelaşi timp – în diverse configuraţii – cu singura condiţie: ca toţi să fie infectaţi cu aceeaşi tulpină de virus. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter