Actualitate

3.500 de români, BLOCAȚI LA GRANIȚA Austriei cu Ungaria! Ministrul de Externe a cerut omologului ungar un coridor umanitar pentru tranzitul românilor.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a solicitat autorităților ungare crearea unui coridor umanitar pentru ca românii blocați la granița cu Austria să poată tranzita Ungaria.

Bogdan Aurescu, i-a cerut, marţi, ministrului de Externe ungar, Peter Szijjarto, prin intermediul unei convorbiri telefonice, crearea de urgenţă a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Peter Szijjarto a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei şi tranzitarea acestuia până la graniţa cu România să fie stabilite, şi apoi măsurile implementate, de autorităţile de resort ale ministerelor de interne din cele două ţări.


Discuţia dintre cei doi miniştri în contextul în care Ungaria a decis să închidă graniţele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00,00, situaţie care, în absenţa unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria şi Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar, precizează MAE.

Peste 3.500 de români care doresc să revină în țară sunt blocați la punctul de frontieră Nickelsdorf, la această oră. Ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situaţia umanitară creată, prin prezenţa unui număr considerabil de familii cu copii şi persoane în vârstă şi a solicitat adoptarea de urgenţă de către autorităţile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.


Tot marţi, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zakonyi, în care au fost efectuate, şi pe acest canal diplomatic, solicitările menţionate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej şi liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecţiei sănătăţii şi asigurării disponibilităţii bunurilor şi a serviciilor esenţiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligaţia statelor membre de a facilita tranzitul cetăţenilor şi a rezidenţilor UE care revin în statul de reşedinţă.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut şi de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relaţiilor cu Europa şi SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin. Pe acelaşi subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ţinut legătură şi cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.


Ministerului Afacerilor Externe continuă eforturile pentru asistarea cetăţenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19.

Ultimele Stiri
abonare newsletter