Actualitate

Cum se mobilizează autoritățile pentru limitarea răspândirii coronavirusului. DOCUMENT OFICIAL al Ministerului de Interne

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a dispus mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în contextul în care numărul cazurilor crește alarmant în România.

Principalele măsuri se referă la suplimentarea personalului medical care poate preleva probe la domiciliu de la suspecții de coronavirus, la înființarea unei linii telefonice prin care autoritățile să comunice continu cu persoanele aflate în carantină sau în izolare, dar stabilește și autoritatea care este în măsură, de azi înainte, să anunțe noile cazuri de infectare.

Vă prezentăm, în continuare, măsurile dispuse de Raed Arafat, prin care se încearcă limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, în România.


"Secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență dispune:

Art.1 Toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice precum și celelalte autorități locale vor acționa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu coronavirus, integrat doar sub conducerea prefectului, care va asigura aplicarea unitară a dispozițiilor autorităților publice centrale cu rol principal și de coordonare;


Art. 2 Începând cu data de 14.03.2020 la nivelul tuturor județelor și municipiului București se operaționalizează Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea epidemiilor confrom prevederilor punctului 20 din anexa 1 la HG 557/2016 privind managementtl tipurilor de risc

Art. 3 (1) În cardrul CJCCI va fi operaționalizat un post telefonic cu un număr alocat care va fi comunicat persoanelor aflate în izolare sau carantină pe raza județului în vederea realizării unei comunicări directe și continue cu acestea.


(2) Numerele de telefon alocate la nivelul fiecărui județ vor fi comunicate și la nivelul Grupei de coordonare, până la data de 18.03.2020.

Art. 4 (1) La nivelul instituțiilor prefectului se va analiza situația persoanelor aflate în carantină pe teritoriul județului și care își au domiciliul în alt județ, în vederea stabilirii modalităților de rezolvare a cazurilor punctuale în sensul tranferării în județul de domiciliu, numai dacă capacitatea județului unde este în carantină este ocupată în procent de peste 80%, iar afluxul de persoane care necesită carantine, continuă.


(2) Transferul persoanelor menționate la alin.1 se va realiza cu autospeciale din dotarea structurilor pentru situații de urgență și numai dacă nu este afectată capacitatea de intervenție, cu ambulanțe de transport din dotarea serviciilor de ambulanță.

(3) Raportarea tuturor datelor și informațiilor referitoare la persoanele afectate și paturile disponibile în centrele de carantinare se va realiza prin implementarea de către personalul CJCCI în modulul dedicat din aplicația SIMIEOP conform precizărilor ce vor fi transmise ulterior.


(4) Începând cu data de 16.03.2020, datele de idetificare a persoanelor aflate în izolare, carantină, precum și a celor infectate sau, după caz, decedate se vor introduce de către personalul CJCCI în modulul dedicat din aplicația SIMIEOP conform precizărilor ce vor fi transmise ulterior.

(5) Raportarea cazurilor confirmate de infectare se vor face în județele în care au fost prelevate probele și confirmată infecția (nu de către județul în care își are domiciliul pacientul sau unde se află spitalul în care este internat).

(6) Comitetele județene vor analiza situația epidemiologică la nivelul fiecărui judeș, iar acolo unde capacitatea Direcțiilor de Sănătate Publică este depășită se va lua în calcul posibilitatea sprijinirii în activitățile de suport cu personalul din cadrul celorlalte structuri județene cu rol de sprijin în desfășurarea activităților.

Art.5 (1) Serviciile de ambulanță vor nominaliza personalul medical care va fi instituit la nivelul Direcției de Sănătate Publică și va asigura suplimentarea capacității de recoltare a probelor la domiciliu, pentru pacienții cu suspiciune de infecție cu coronavirus.

(2) Planificarea în serviciu a personalul menținat la alin.1 se va realiza astfel încât, permanent să fie în serviciul operativ cel puțin un echipaj cu competență în prelevare a probelor la domiciliu, pentru pacienții cu suspiciune de infecție cu coronavirus.

Art. 6 Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene vor pune la dispoziția unităților de primiri urgențe, care nu dispun de spații corespunzătoare pentru asigurarea triajului pe fluxuri separate pentru pacienții cu simptomatologie asociată infecției cu coronavirus,corturi care vor fi amplasate astfel încât să asigure îndeplinirea condițiilor mai sus menționate", se arată în documentul obținut de Monitorul de Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter