Actualitate

Stai cu copilul acasă? Nu dispera. Uite cu ce-i poți umple timpul

Petreceți-vă cât mai mult timp acasă și umpleți-vă timpul cu ceva util, alături de copii.

Petreceți-vă cât mai mult timp acasă și umpleți-vă timpul cu ceva util, alături de copii. Petreceți-vă cât mai mult timp acasă și umpleți-vă timpul cu ceva util, alături de copii.

Școlile s-au închis pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirus. Asta înseamnă că elevii stau acasă, însă să stea zile întregi la televizor sau pe internet nu este o idee foarte bună. Din acest motiv, părinții ar trebui să petreacă mai mult timp cu cei mici. Monitorul de Cluj a venit cu o serie de idei de petrecere a timpului liber, în familie.

Muzee virtuale

Majoritatea instituțiilor și-au anulat evenimentele, iar recomandarea specialiștilor este să se evite plimbările care nu au un scop precis. Însă internetul poate fi folosit în foarte multe scopuri educative. Există numeroase muzee care oferă tururi virtuale.


Tur virtual gratuit prin Muzeul Țăranului Român

Vizitează expoziţia permanentă a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.


Poţi să faci o plimbare virtuală prin toate sălile, dar şi prin curte, bisericuţa de lemn şi atelierele pentru copii. Turul este însoţit de explicaţiile bilingve, română şi engleză, ale audio-ghidului.

Tur virtual gratuit prin Muzeul Naţional de Istorie Naturală – Smithsonian


Muzeul Naţional de Istorie Naturală este un muzeu de istorie naturală administrat de Institutul Smithsonian, situat în Parcul Naţional National Mall din Washington, DC, Statele Unite. Cu acces liber și uși deschise 364 zile pe an, acesta este cel mai vizitat muzeu de istorie naturală din lume. Deschis în 1910, muzeul a fost una dintre primele clădiri Smithsonian construite exclusiv pentru a găzdui colecțiile naționale, cu facilități pentru cercetare.

Colecțiile muzeului reunesc peste 126 de milioane de exemplare de plante, animale, fosile, minerale, pietre, meteoriți și artefacte culturale umane.


De asemenea, și un muzeu din Cluj-Napoca oferă tururi virtuale. Este vorba despre Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este un muzeu din municipiul Cluj-Napoca. Muzeul a fost înființat la 16 iunie 1922, fiind una dintre realizările culturale ale perioadei următoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cu peste 80 de ani vechime neîntreruptă, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din România și unul dintre cele mai prestigioase din Europa.


Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 50.000 de piese de port popular și mărturii ale diferitelor obiceiuri străvechi, reflectând ocupațiile populației transilvănene. Acestea sunt riguros organizate, oferind vizitatorilor o imagine completă a obiceiurilor din Transilvania. Sunt expuse peste 43.000 de obiecte etnografice, organizate în 8 sectii: Ceramică, Textile, Ocupații, Port, Locuință-alimentație, Obiceiuri, Secția în aer liber și Secția internațională. Există 50.000 de fotografii; 5.000 de diapozitive; 12.000 reviste de specialitate.

Aici găsiți lista cu toate muzeele din țară care oferă tururi virtuale.

Activități de făcut cu cel mic

Sunt o sumedenie de activități pe care părinții le pot face împreună cu copii fără să fie nevoie să iasă din casă.

Puzzle-urile sunt o idee foarte bună de petrecut timpul împreună și, cel mai important este că se pot comanda online!

Jocul „Rece, cald, fierbinte”

Se ascunde, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: „rece, cald, fierbinte”, în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.

Pictatul cu degetele!

Chiar dacă este o activitate cu care vă veți murdări, cu siguranță vă veți distra pe cinste!

Scenete!

O activitate interesantă atât pentru părinți cât și pentru copii ar fi realizarea unor scenete inedite! Creați împreună situațiile, vă costumați și dați frâu liber imaginației!

Baba-oarba

Un joc care cu siguranță se va lăsa cu multe râsete! Unul este legat la ochi și trebuie să îi prindă pe ceilalți membri ai familiei!

Jocurile clasice precum: „Ce încape într-o valiză” sau „Telefonul fără fir” sunt activități haioase potrivite atât pentru copii cât și pentru adulți.

Gătitul

Gătitul împreună este o activitate pe care mulți specialiști o recomandă pentru a consolida relațiile de familie, iar cel mic se va bucura cu siguranță că poate să ajute!

Filme

Monitorul de Cluj a găsit o listă interesantă de filme care pot fi urmărite de întreaga familie

Puteți opta pentru desenele clasice cu care mulți poate ați copilărit: „Pisicile aristrocrate”, „Cartea Junglei”, „101 Dalmațieni”, „Peter Pan”, „Fumoasa și Bestia”, „Cenușăreasa”, „Albă ca Zăpada”, „Dumbo” etc.

Sau, puteți opta pentru filme mai noi, care sunt la fel de simpatice:

Inside Out / Întors pe dos

Eroina este Riley, o fetiţă veselă şi lipsită de griji, ce este dată peste cap când trebuie să-şi ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota, pentru a se muta la San Francisco.

Emoţiile ei preiau iniţiativa, spre nemulţumirea părinţilor ei: Furia, Dezgustul, Frica, Tristeţea şi Bucuria se ceartă, colaborează şi se pierd în discuţii în contradictoriu, în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe şi să-şi găsească noi prieteni.

Coco

Miguel este un băiat de 12 ani, hotărât să își urmeze visul de a deveni un mare cântăreț, la fel ca idolul sau, Ernesto de la Cruz. El trebuie să depășească obstacolele impuse de propria familie, care urăște muzica din ziua în care stră-străbunicul său și-a abandonat familia pentru a-și împlini visul de a ajunge un muzician celebru.

Băiatul ajunge pe Tărâmul magic al Morților, unde ăncearcă să dezlege misterul ascuns de generații în familia sa.

Pay it forward / Dă mai departe

Ştii cum poţi face ca lumea din jurul tău să fie mai bună?

Trevor a făcut o schemă, prin intermediul căreia bunătatea ar trebui să se răspândească la nivel global. De exemplu, tu ajuţi pe cineva şi îi ceri ca în loc să îţi mulţumească, să ajute şi el la rândul lui alte trei persoane, iar acele trei persoane la rândul lor să ceară aceaşi recompensă de la cei pe care îi ajută. Dar chiar funcţionează acestă schemă? Trevor se hotărăşte să o încerce şi astfel dă naştere unui lanţ de bunătate.

Charlie și Fabrica de Ciocolată

Filmul este inspirat din romanul de succes al lui Roald Dahl.

Cu un bilet, tânărul Charlie Bucket (Freddie Highmore) câștigă o excursie la fabrica lui Willie Wonka (Johnny Depp). Acolo Charlie, bunicul său Joe (David Kelly) și alții, descoperă că este mai bine să ai o inimă bună, decât să mănânci dulciuri.

Paddington

Un film de comedie, adaptat după cartea Ursulețul Paddington.

Paddington este povestea amuzantă a unui ursuleț venit din îndepărtata junglă peruvienă tocmai la Londra, în căutarea unui cămin. Singur și părăsit în gara din Paddington, realizează că e posibil ca viața în marele oraș să nu fie așa cum și-a imaginat.

Total nefamiliarizat cu regulile de etichetă britanice, Paddington îi va da mult de furcă scorţosului domn Brown, dar va cuceri întreaga familie cu giumbuşlucurile sale.

Bunul Dinozaur

După ce un eveniment traumatic tulbură un Apatosaurus plin de viaţă pe nume Arlo, acesta porneşte într-o călătorie remarcabilă, câştigând un companion surprinzător de-a lungul drumului – un băieţel. În cea de-a 15-a producţie animată marca Pixar, un asteroid ce se presupune că va lovi Pământul, ducând la dispariţia dinozaurilor, ocoleşte totuși planeta, iar giganţii cu sânge rece continuă să trăiască.

Cronicile din Narnia

În CRONICILE DIN NARNIA: Leul, Vrăjitoarea și Dulapul, 4 mici aventurieri care se joaca “de-a v-ați ascunselea” în casa de la țara a unui bătrân profesor dau peste un șifonier fermecat, care îi va purta în locuri la care nu au visat niciodată. Intrând pe ușa șifonierului, ei părăsesc Londra celui de-al doilea război mondial și pătrund în spectaculosul univers paralel cunoscut sub numele de Narnia – un regat de basm, cu proporții magice, în care animalele pădurii vorbesc, iar pe dealuri colindă făpturi mitologice.

Micul Prinț

Un pilot se prăbușește în deșert și întâlnește un băiețel de pe o planetă îndepărtată.

Ajuns la bătrânețe, fostul aviator așteaptă să apară cineva cu care să-și împărtășească povestea. Fetița din vecini, mereu înconjurată de cărțile și caietele pentru temele de casă, e cea căreia bătrânul îi trimite o invitație – sub forma unui avion de hârtie – de a afla sensibila poveste in care Micul Print își dorea foarte mult să-și facă prieteni.

Ce alte lucruri poți face în tot acest timp?

Explorează fascinantele canale educaționale de pe Youtube

Descoperă câteva resurse educaționale

Urmează un curs gratuit pe Khan Academy:

Află propunerile UNESCO de învățare la distanță în condițiile închiderii școlilor din cauza COVID-19

Folosește-te de Goodreads pentru recomandări de cărți

Vizionează cele mai noi documentare sau filme pe Netflix sau HBO GO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter