monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Aproximativ trei milioane de elevi stau acasă, până pe 22 martie

Cursurile școlilor din România sunt suspendate, de astăzi și până pe data de 22 martie. Aproximativ trei milioane de elevi stau acasă, ca măsură de prevenire a răspândirii infecţiilor cu coronavirus.

Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis, luni, închiderea tuturor şcolilor, începând de miercuri până pe data de 22 martie. Măsura, însă, ar putea fi prelungită. Ministerul Educaţiei a anunţat că simulările pentru Evaluarea Naţională, examenul de Bacalaureat şi diferite probe practice sau concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.

„Înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. Totodată, şi activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor. Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educaţional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020”, a transmis Ministerul Educației.


În acest timp, este încurajată realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice.

„Toate activităţile extraşcolare sunt şi acestea anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior. Activităţile din cadrul programului „Şcoală după şcoală” (afterschool) care funcţionează în unităţile de învăţământ de stat sau particulare se vor suspenda pe această perioadă. De asemenea, conform hotărârii CNSSU, programele de studii privind schimbul de experienţă, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenţilor şi cursanţilor şcolilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31.03.2020, dacă nu au fost începute anterior datei adoptării prezentei hotărâri (nr.6/09.03.2020)”, mai arată MEC.