Actualitate

Decizie neinspirată? A început plantarea arborilor în Bună Ziua. În mijlocul trotuarului!

A început plantarea primilor arbori cu balot pe strada Bună Ziua. În total vor fi plantați 110 arbori, anunță municipalitatea.

Decizie neinspirată? A început plantarea arborilor cu balot în Bună Ziua. În mijlocul trotuarului! Decizie neinspirată? A început plantarea arborilor cu balot în Bună Ziua. În mijlocul trotuarului!

Am realizat astăzi (n.red. luni) o vizită în teren pe strada Bună Ziua, pentru a planta primii arbori în urma lucrărilor de supralărgire și modernizare a străzii. În total, vor fi plantați 110 arbori cu balot (arțari). 21 dintre aceștia au fost plantați în această primă tranșă”, a dezvăluit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Potrivit edilului, carosabilul este la nivel de strat de legătură, urmând turnarea stratului de uzură (ultimul strat). De asemenea, trotuarele sunt finalizate în proporție de 80% la nivel de piatră spartă și urmează turnarea ultimului strat. Totodată, în prezent se lucrează la finalizarea trotuarului din zona intersecției cu strada Calea Turzii și la finalizarea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Bună ziua – Trifoiului – Măceșului și Fagului.


La finalul lucrărilor – în valoare totală de 20.004.584,18 lei (cu TVA) – strada va avea trei benzi de circulație: o bandă de coborâre, dinspre Calea Turzii spre intersecția cu străzile Măceșului – Trifoiului și două benzi la urcare; două trotuare, treceri de pietoni suprailuminate, două piste de biciclete, 110 arbori, precum și stații de încărcare atât pentru mașini electrice, cât și pentru taxiuri.

„Arhitectul vine din Teleorman?”

Poziționarea arborilor i-a nemulțumit însă profund pe clujeni, care l-au criticat aspru pe primarul Emil Boc. Zeci de comentarii au împânzit pagina de Facebook a edilului, majoritatea confirmând nemulțumirea cetățenilor, care susțin că pomii vor incomoda persoanele cu dizabilități și tinerii părinți, spațiul pentru cărucioare și scaune cu rotile fiind insuficient.


„Persoanele cu handicap și tinerii părinți vă mulțumesc pentru inițiativă. Arhitectul orașului vine oare din zona Teleorman? Sper să vă revedeți cu alegătorii în instanță pentru mizeria asta!”, a tunat un clujean, completat de un alt cetățean: „Domnule primar, cum sunt plantați pomii pe trotuarul din fața casei dumneavoastră? Ar trebui să vă plantăm unul fix în fața porții!”.

„De ce se plantează pomii în mijlocul trotuarului? V-ați gândit la oamenii cu dizabilități, că nu au cum să treacă pe lângă pomii care ocupă trotuarul? Și la mămicile cu bebelușii în cărucioare? Poate un cărucior cu un copil ar mai încăpea, dar dacă ai gemeni, ai căcat steagul, că n-ai cum să treci de pom decât pe carosabilul destinat mașinilor!”, a acuzat o clujeancă.


Unii au avut puterea să facă haz de necaz: „Când te întorci beat acasă, nu mai trebuie să cauți mult un copac în caz de urgență. Super!”. Alții însă văd o problemă delicată în decizia municipalității: „Domnule Boc, am un copil cu dizabilități pe care îl plimb aproape zilnic pe traseul Complex Tempus – Lidl, vă rog să-mi spuneți pe unde o să încapă căruciorul pe trotuar de acești copaci? Nu se puteau planta în afara trotuarului?”.

„Pe unde să mai umblu prin orașul ăsta?”

În polemică a intrat și Adriana Cristian, candidat USR la Consiliul Local Cluj-Napoca. „Domnule Boc, avem nevoie de copaci, de verde și vă felicit că începeți să plantați și copaci mari, însă plantându-i pe trotuar, vor incomoda mult accesul pietonilor cu cărucioare (copii, scaune cu rotile, etc.)”, a scris aceasta.


„Chiar aștept o Hotărâre de Consiliu Local prin care să mi se explice și mie prostu’, plătitor de taxe și impozite, pe unde dracu’ mai am voie să umblu în orașul ăsta! Pe trotuare e plin de mașini parcate sau bicicliști, acum au apărut și pomi, pe B1 (n.red. banda 1) se apucă sa mă claxoneze de parcă-mi pasă... chiar vreau să respect societatea, dar pot?”, a semnalat Mădălina H.

„Încă o bătaie de joc, cu tot respectul, cum ați putut să aprobați porcăria asta? Să pui tu copacii în mijlocul trotuarului… Vă rog eu mult, folosiți un pic creierul, dacă nu se poate, cereți părerea cetățenilor, sunt sigur că sunt oameni care chiar gândesc și v-ar putea ajuta, chiar și pe gratis, doar să iasă ceva normal!”, a precizat un alt cetățean.


Au fost și clujeni care i-au luat apărarea primarului. „Oameni buni, măsurați distanța dintre copac și marginea trotuarului și o să vedeți că rămâne loc. Sigur, ar fi fost mai bine dacă ar fi fost mai late trotuarele, dar atât s-a putut. O altă posibilitate de a planta pomii ar fi fost lângă trotuar, asta însemnând pe proprietatea cuiva. Pe a cui? Un domn întreba pe unde mai merge el cu bicicleta, când pista este pe lângă trotuar. Ce să mai zic? Cred că un pic mai mult calm nu strică”, a scris Laura.

Ultimele Stiri
abonare newsletter