Actualitate

Emanuel Ungureanu: „Slujbele din biserici și cursurile din școli trebuie suspendate”

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a declarat că slujbele din biserici și cursurile din școli ar trebui suspendate preventiv pentru a preveni infectarea cu coronavirus.

Cursurile din școli ar trebui suspendate preventiv, timp de două săptămâni,spune deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Ungureanu consideră de asemenea că reprezentanții Bisericii transmit „mesaje ciudate”.

Emanuel Ungureanu spune că România are o criză națională de paturi de ATI.


”Eu sunt din Cluj-Napoca și aș vrea să vorbesc un pic despre lipsa măsurilor dintr-un oraș foarte mare și un oraș bogat. Noi avem în celula de criză regională doar Spitalul de Boli Infecțioase. La Spitalul Județean de Urgență unde sunt teoretic 19 locuri pe acele paturi de Terapie Intensivă, unde e nevoie și de ventilatoare, de ventilație, pentru pacienții care au nevoie de asistență respiratorie, în week-end, atenție, nu era absolut nici un loc, nici măcar pentru urgențe gen accidente rutiere, politraume. La această oră, România are o criză națională de paturi de ATI (...). Autoritățile ar trebui urgent să construiască niște spitale de campanie, să le spunem”, a declarat Ungureanu.

Deputatul atrage atenția că existp o problemă în ceea ce privește igienizarea băilor din spitale. 


„La nivelul spitalelor avem o problemă de igienă în zona toaletelor (...). Nu au săpun lichid, nu au dezinfectant, nu au prosoape de hârtie, nu au colac la WC. Deci noi nu am luat măsuri speciale de prevenție în foarte multe locuri, ceea ce este extrem de îngrijorător. Eu aș fi vrut să văd zilnic inspectori care merg în școli, în grădinițe, în instituții publice și verifică aceste măsuri minimale de igienă”.

Mesaje ciudate ale reprezentanților Bisericii

Emanuel Ungureanu a mai declarat că din cauza coronavirusului slujbele din instituțiile de cult ar trebui să fie suspendate.


„Există o lipsă de reacție la mesajele contradictorii pe care le dau niște vectori de opinie foarte importanți. Spre exemplu, se intră în postul Paștelui. În clipa în care reprezentanții Bisericii Ortodoxe dau mesaje ciudate, să nu le spun altfel, prin care consideră că tainele care țin de Biserică și canoanele și tradițiile Bisericii sunt mai presus de siguranța publică, era normal ca Guvernul să spună hotărât, ferm și fără nici un fel de echivoc că oamenii pot și trebuie să se roage acasă în această perioadă și mai ales oamenii în vârstă, care obișnuiesc să meargă la biserică, în colectivități mari să nu facă acest lucru. Ar fi trebui să fie o reacție fermă și foarte clară”, a adăugat Ungureanu.

Întrebat dacă slujbele din biserici ar trebui suspendate sau interzise în perioada coronavirusului, vicepreședintele Comisiei de Sănătate a răspuns:


„Absolut, absolut, ar trebui spus asta ferm, ar trebui să iasă la Cluj mitropolitul Ardealului, la București Înalt Prea Sfinția Sa Patriarhul, cu mesaje decente, cu caracter spiritual, dar cât se poate de clare”.

Școli închise preventiv

Emanuel Ungureanu declară că școlile ar fi trebuit închise timp de 14 zile, pe fondul coronavirusului:


„Foarte important: din punctul meu de vedere, trebuia astăzi să avem o decizie de suspendare timp de două săptămâni a cursurilor în toate școlile din țară. Din păcate, noi avem foarte mulți cetățeni veniți din Italia, care au declarat în fals că vin din Germania sau din Grecia sau din alte zone, care sunt deja în țară. Noi trebuia tocmai să testăm, să facem un lucru din precauție, nu se întâmplă nimic, dacă două săptămâni suspendăm cursurile”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter