monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Emil Boc: „Cluj-Napoca se înscrie în competiția Capitala Europeană a Inovării 2020!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat joi, că oraşul va aplica, în acest an, în cadrul competiţiei „Capitala Europeană a Inovării” care, în 2019, a fost câştigată de oraşul francez Nantes.

Emil Boc: „Cluj-Napoca se înscrie în competiția Capitala Europeană a Inovării 2020!”

Decizia a fost luată după ce comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a dat startul acestei competiţii cu ocazia participării la conferinţa „StartUpCity Cluj-Napoca”.


„Sunt încântată să anunţ începerea căutării pentru succesorul oraşului Nantes, pentru cel mai inovativ oraş european al anului 2020, aici, la Cluj-Napoca. Sunt convinsă că povestea voastră de succes are puterea să inspire alte oraşe. Într-un timp foarte scurt, aţi construit ecosisteme dinamice, cu rezultate tangibile pentru cetăţenii voştri şi aţi putea împărtăşi o lecţie valoroasă. Dorinţa mea este să văd exemple de acest gen pe toată harta Europei, nu doar în unele părţi ale sale. Vă rog să fiţi curajoşi şi să ne arătaţi că sunteţi foarte inovativi, că puteţi face diferenţa şi îmbunătăţi viaţa oamenilor”, le-a spus comisarul Mariya Gabriel reprezentanţilor oraşelor europene prezenţi la Cluj-Napoca.

Emil Boc consideră că transformările produse în ultimii ani în municipiul Cluj-Napoca pot face din acesta o capitală europeană a inovării.

După anunţul făcut de doamna comisar, în legătură cu selecţia pentru Capitala Europeană a Inovării, am luat decizia să aplicăm în acest an. Nu ştiu dacă vom reuşi sau nu, dar suntem pe drumul cel bun, pentru că există ingrediente care ne fac să sperăm că oraşul nostru poate deveni, cândva, Capitala europeană a inovării. Avem ecosistemul de inovare, transformăm oraşul dintr-unul industrial, într-un oraş cu economie bazată pe cunoaştere şi cu economie digitală şi avem, de asemenea, multe politici inovative în ce priveşte transportul public, protecţia mediului şi guvernarea participativă prin consultare publică”, a declarat primarul.

În această competiţie se pot înscrie oraşe europene care au peste 100.000 de locuitori. Candidaturile pot fi depuse până în data de 23 iunie. Câştigătorul competiţiei va primi titlul de „Capitală Europeană a Inovării – 2020”, dar şi un premiu în valoare de un milion de euro. Oraşele selecţionate în finală vor primi, de asemenea, câte un premiu în valoare de 100.000 de euro.