monitorulcj.ro Menu
Actualitate

1 milion de lei pentru senzori în carosabil care găsesc locurile libere de parcare

După trei ani de promisiuni, Primăria Cluj-Napoca achiziționează 1.258 de senzori pentru identificarea locurilor libere de parcare la sol din oraș, informațiile urmând să poată fi accesate de șoferi prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil.

Municipalitatea a lansat vineri, 28 februarie, licitația pentru achiziționarea sistemului de senzori, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 30 martie. Contractul în valoare de un milion de lei prevede achiziționarea, din fonduri bugetare, a 1.258 senzori de parcare, 9 stații de interconectare echipamente (gateway), un aplicație server pentru gestionarea locurilor de parcare și o aplicație mobilă pentru afișarea locurilor de parcare.

Dispozitivele vor fi amplasate în zona 1 de parcare a municipiului, cu scopul de a identifica într-un timp cât mai scurt a unui loc liber de parcare stradală.


Senzorii vor fi amplasați în parcările de pe străzile:

- Baba Novac: 83 senzori


- Bolyai: 8 senzori

- Emmanuel de Martonne: 14 senzori


- Emi Isac: 51 senzori

- Eroilor: 100 senzori


- I.C.Brătianu: 81 seznori

- Iuliu Maniu: 81 senzori


- Mihail Kogălniceanu: 134 senzori

- Octavian Petrovici: 97 senzori

- Samuil Micu: 25 senzori

- Ștefan Octavian Iosif: 12 senzori

- Hermann Oberth: 8 senzori

- Universității: 31 senzori

- Virgil Fulicea: 20 senzori

- Constantin Daicoviciu: 31 senzori

- Paul Chinezu: 12 senzori

- Vasile Alecsandri: 19 senzori

- Brassai Samuel: 37 senzori

- David Ferenc: 15 senzori

- Emil  Zola: 23 senzori

- Gaal Gabor: 15 senzori

- Tipografiei: 53 senzori

- Cotită: 7 senzori

- Sindicatelor: 15 senzori

- Victor Babeș: 34 senzori

- Aleea Învățătorului: 25 senzori

- Clinicilor: 80 senzori

- Piața Avram Iancu: 35 senzori

- Piața Ștefan cel Mare: 36 senzori

- Fortăreței: 4 senzori

- Argeș: 72 senzori

Aminitm că primarul Emil Boc a anunţat încă din mai 2017 că Primăria Cluj-Napoca va amplasa senzori în carosabil pentru identificarea locurilor libere de parcare la sol din oraş, în cadrul unei conferinţe despre inovarea urbană.

“Cluj-Napoca poate fi un element reprezentativ pentru Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al inovării şi tehnologiei, iar noi încercăm să fim un model. Avem deja o aplicaţie de telefon mobil pentru parking-urile publice cu barieră din oraş, care arată în timp real locurile libere de parcare şi ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicaţie care va disponibilă pe calculator sau telefon mobil. Senzorii vor fi amplasaţi în carosabil, pe locurile de parcare din centrul oraşului, şi vor arăta dacă locul respectiv e liber sau ocupat. Avem peste 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele I şi II”, a spus atunci Boc.

4 parkinguri noi, date în folosință în 2020

Clujenii vor avea la dispoziţie din 2020 încă 1.253 de locuri noi de parcare care vor fi date în folosinţă o dată cu încheierea celor două parkinguri de pe strada Primăverii, precum şi cel din Haşdeu sau Mogoşoaia.

"Patru parkinguri noi vor fi gata în 2020. Un număr de 1253 de noi locuri de parcare vor apărea în acest an în parkingul din Haşdeu, Primvăreii 8, Primăverii 20 şi Mogoşoaia. Vom începe demersul pentru alte 2 parkinguri moderne.  Cele patru vor fi gata în partea a doua a anului, conform graficului de lucru. Ele vor fi finalizate în 2020 începând cu luna iulie", a declarat Boc, la începutul anului.

Este vorba despre:

- Parkingul Mogoşoaia        -  292 de locuri

- Parkingul Primăverii Nr. 8  -  266 de locuri

- Parkingul Primăverii Nr. 20  -  375 de locuri

- Parking Haşdeu                  - 320 de locuri

Etichete: licitatie parcare