Actualitate

Clujul, un oraș tot mai sigur! Poliția locală arată că numărul infracțiunilor a scăzut

În ciuda faptului că zi de zi există numeroase știri care indică fapte ilegale în Cluj -Napoca, dar care sunt pedepsite de lege, potrivit statisticilor oferite de Poliția Locală, numărul infracțiunilor în 2019 a scăzut față de anul anterior.

Peste 8.600 de infracțiuni au fost sesizate în anul 2019, majoritatea fiind infracțiuni judiciare.

„Pe parcursul anului 2019, am fost sesizați (plânageri, denunț, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau sesizare din oficiu) despre comiterea unui număr de 8.661 de infracțiuni, înregistrându-se o scădere procentuala de -2,41% a criminalității sesizative, comparativ cu perioada similară a anului trecut”, au tramsis polițiștii locali.

Din totatul de 8.661 de cazuri, peste 76% au reprezentat infracțiuni judiciare, peste 4% infracțiuni economico-financiare, iar restul de 18,92% au fost infracțiuni de altă natură.

Infracțiunilor contra persoanei, în număr de 2005 au înregistrat o ușoară creștere (+1,51%), ca urmare a creșterii numărului de amenințare și hărțuire. Desigur, asta nu înseamnă că mai mulți clujeni au ajuns să fie amenințați sau hărțuiți, ci că numărul sesizărilor a crescut. În acest sector cea mai mare problemă o reprezintă amenințările și hărțuirile în cadrul familiei. De cele mai multe ori, soțul își agresează soția, iar aceasta nu face plângere la poliție. Însă, datorită campaniilor de informare, din ce în ce mai multe femei agresate apelează la autorități.
Au fost înregistrate 5.334 de infracțiuni contra patrimoniului.

„Infracțiunile contra patrimoniului (5.334) constituie cea mai importantă grupă de infracțiuni (61,57%) din totatul infracțiunilor sesizate, în jurul căreia se concentrează activitatea noastră, protejarea patrimoniului public și privat constituind o prioritate a Poliției Române”, au transmis polițiștii.

Totuși, acest tip de infracțiuni au cunoscut o scădere de 4,72% anul trecut. În această categorie de criminalitate, furturile au o pondere de aproape 68%, fiind desizate 3.520 de astfel de fapte, în scădere față de perioada similară a anului 2018.

În ceea ce privește criminalitatea stradală au fost înregistrate 996 de infracțiuni, cu un trend descrescător (11,39%) față de aceeași perioadă a anului 208.

De asemenea, și numărul tâlhăriilor a scăzut cu cu peste 15% față de anul 2019.

Cu toate că numărul infracțiunilor a scăzut, Emil Boc spune că nu este mulțumim în totalitate.

„Încă nu sunt mulțumit pe deplin de toate standardele. Cât încă mai avem hoți care fură din buzunare, cât timp mai avem în unele zone cerșetori, cât timp nu sunt mulțumit de comportamentul poliției locale în teren, pentru că pot și mai bine, chiar dacă referințele sunt pozitive. Exigențele trebuie să fie în continuare în creștere. Suntem la un standard bun, dar ca el să fie menținut, trebuie în fiecare zi oamenii să își facă datoria”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj în bilanțul său anual, de asemenea a anunțat că în 2019 s-a înregistrat un trend descendent al infracționalității.

Etichete: politia locala
Ultimele Stiri
abonare newsletter