Actualitate

Ne vom sufoca de blocuri! Boc: "Mă preocupă să extindem orașul, dar să o facem cu cap"

În continuare, cererea de locuințe este mai mare decât oferta, la Cluj, iar dacă se iau măsuri pentru oprirea construcțiilor haotice, orașul se va sufoca de blocuri în câțiva ani, susține primarul Emil Boc.

În acest context, edilul Clujului spune că, în cartierele Sopor, Borhanci și Bună Ziua, constructorii care nu se vor conforma PUZ-ului elaborat de municipalitate, nu vor mai avea voie să ridice clădiri. 

"Soporul va fi un cartier cât a fost Mănășturul atunci când s-a înființat. Ne uităm exact acum la toată dezvoltarea, la străzi, bulevarde, centru de cartier, școală, creșă, grădiniță, sediu de banci, magazine. Acestea se fac înainte sau în paralel cu construcțiile, nu cum am avut necazuri în Bună Ziua, că nu ne dau acordul vecinii să facem creșă. Este bătaie de joc ce se întâmplă în Bună Ziua și atunci trebuie să găsit alte soluții. De la început, primăria, pe aceste terenuri private face masterplanul respectiv și PUZ-ul, ca să dăm o calitate a vieții. Cine nu se conformează, nu poate construi. Va trebui să facem un oraș pentru oameni, nu pentru profit, pentru că dacă punem blocuri peste blocuri, la un moment dat ne vom sufoca", a declarat Emil Boc, într-o emisiune radio.


Boc a afirmat că a fost dat în judecată de constructorii nemulțumiți de faptul că primăria nu le-a elberat autorizație pentru două blocuri de 10 etaje mîn Bună Ziua, primind chiar și amenințări la persoană, dar în final, instanța i-a dat dreptate.

"Am niște presiuni uriașe, sunt dat în judecată în permanență, dar țin la calitatea vieții în acest oraș. Mă preocupă să extindem orașul, dar să îl extindem cu cap, ca să nu ajungem la un moment la sufocare. Am fost dat în judecată în Bună Ziua, când au vrut să mai facă două blocuri de zece etaje și m-am opus, arătând că studiul de trafic arată că până nu se lărgește strada, nu se mai poate construi. Am avut probleme, cu instanțe, cu amenințări personale, dar am câștigat", a adăugat Boc.


Trei cartiere noi în Cluj-Napoca

Primarul Clujului a anunţat în toamna anului trecut că oraşul este în plin proces de dezvoltare şi va avea trei cartiere importante în următorii ani, unul dintre ele fiind parte a proiectului de cercetare Innovation City.

"Am pornit construcția a trei mari cartiere ale Clujului, în două dintre ele proprietar fiind municipalitatea. Primăria este proprietara cartierului Borhanci Nou - peste 70 de hectare de teren - unde Primăria este deținătoarea suprafețelor pe care se va construi. Acum se face Planul Urbanistic Zonal. Al doilea proiect major, unde tot Primăria are teren 200 de hectare este cartierul Lombului. Am avut mari probleme cu consolidările de teren, a trebuit să punem piloni de 16 metri adâncime pentru a stabiliza dealul. Acolo se va construi și „Cluj Innovation City”, un proiect de aproximativ o jumătate de miliard de euro, cu 20.000 de noi locuri de muncă și cu aproximativ 100.000 de cetățeni care vor locui acolo", a declarat primarul Emil Boc, invitat la radio Digi FM, unde a vorbit despre dezvoltarea urbanistică a orașului.


Un al treilea cartier, Soporului, ce se va întinde pe aproape 250 de hectare, va fi construit în baza unor angajamente private, însă abia după ce primăria din Cluj va realiza masterplanul. Emil Boc crede că astfel se elimină o parte relevantă din traficul de pe străzile orașului.

"Primăria, pentru prima dată, își asumă sarcina să stabilească de la început unde sunt bulevardele, unde este grădinița, unde e centrul cartierului. Toate utilitățile de bază trebuie să fie de la început creionate. O pătrime din traficul din Cluj este așa-numitul „trafic nenecesar”. Oamenii merg dintr-o parte în alta orașului să ducă copilul la creșă, la grădiniță, să meargă la un centru comercial... Dacă au toate aceste facilități de bază, o parte din trafic este eliminat", a mai spus Boc, la Digi FM.


Zgârie-nori de 40 de etaje și mall lângă Someș

Până în acest moment, cea mai înaltă clădire este cea de pe Calea Florești, de 25 de etaje, care însă nu este finalizată. Totuși, pe viitor se anunță ridicarea în Cluj-Napoca a unui zgârie-nori de 40 de etaje. Proiectul este semnat de fostul arhitect șef Adrian Iancu, decan al Facultății de Arhitectură, membru în comisia de urbanism a Primăriei și a fost deja supus atenției municipalității în vara anului trecut.

Planul Urbanistic Zonal propus de Iancu vizează o suprafață de peste 18 hectare, teren situat în Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989, în zona Cora și implică realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir.


Turn de 15 etaje în cartierul Bună Ziua

Un alt proiect pentru un ansamblu cu funcții mixte, la fel ca cel din zona Cora se va contrui în Bună Ziua. Aici vor fi ridicate două blocuri, unul de 10 etaje și un al doilea de 15 etaje.

După cum reiese din documentația depusă pentru obținerea avizului Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, beneficiarii noului ansamblu imobiliar cu 15 etaje sunt SC STK Properties SA și SC Emergent Real Estate SA, companii administrare de STK Financial Societate de Administrare a Investițiilor SA, condusă de Matiș Dumitru și Roșianu Adrian, în calitate de administratori, și de Pașcu Nicolae, Pașcu Cristina Veronica și Sugar Liviu Claudiu, în calitate de asociați.

Firmele enumerate mai sus sunt beneficiarele unui PUZ prin care se dorește construirea unui ansamblu imobiliar de 15 etaje, pe un teren cu o suprafață totală de 19 262 mp, învecinat cu parcarea Lidl, cu case unifamiliale și locuințe colective cu două – trei etaje, dar și cu un bloc de 10 etaje, aflat în construcție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter