Actualitate

Vremea „Săgeților Albastre” a apus. Nu mai sunt piese, stau „pe tușă” la Cluj-Napoca

Anii în care Căile Ferate Române (CFR) se mândrea cu ramele Siemens Desiro, botezate colocvial „Săgeți Albastre”, sunt doar o amintire vagă.

Vremea „Săgeților Albastre” a apus. Nu mai sunt piese, stau „pe tușă” la Cluj-Napoca Vremea „Săgeților Albastre” a apus. Nu mai sunt piese, stau „pe tușă” la Cluj-Napoca

Din cele 120 de rame Siemens Desiro cumpărate, au ajuns să stea trase pe dreapta în proporție de un sfert. Astfel, în momentul de față, în circulație mai sunt doar 85. CFR Călători întâmpină probleme la achiziția pieselor de schimb pentru reparația automotoarelor. Practic, vorbim despre piese ieșite din fabricație și care nu mai pot fi fabricate de alte companii, având în vedere că fabricantul acestora deține proprietatea intelectuală.

„Nu prea e altă soluție. Sunt destul de vechi, au 15 ani și rata de invechire este foarte mare. Trebuie soluții speciale, calculatoarele de bord nu se mai produc, frâna este și ea scoasă din fabricatie de către Knorr Bremse (n.red. companie germană) și aici suntem captivi, căci au monopol pe Europa”, a declarat Dan Costescu, director general CFR SA, pentru Club Feroviar.


Potrivit șefului companiei de stat, cauza principală a situației actuale este faptul că mai multe rame Siemens Desiro stau fără a fi reparate la Cluj-Napoca, la Remarul 16 Februarie Cluj. În mandatul fostului director general, Iosif Szentes, CFR Călători a încheiat în 2014 două contracte-cadru cu Remarul 16 Februarie, firmă din grupul ce include și Transferoviar.

Contractele au privit repararea „Săgeților Albastre”, însă nu au fost respectate de societatea clujeană. Astfel, CFR Călători se află în situația în care nu mai poate identifica ce lucrări s-au făcut exact și trebuie găsită altă soluție. Potrivit Club Feroviar, compania de stat se gândește inclusiv la un proces în justiție împotriva Remarul 16 Februarie. Între timp, CFR s-ar mulțumi să mențină măcar numărul actual de rame Siemens Desiro, visând la numărul ideal de 92 de unități.

Ultimele Stiri
abonare newsletter