Actualitate

Clujul domină lista nominalizărilor la UNITER

Pe lista nominalizărilor pentru premiile UNITER se află numeroși artiști din lumea teatrului clujean.

Gala care sărbătorește 30 de ani de UNITER va avea loc în Craiova după ce, în 2019, a fost organizată la Cluj-Napoca.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

Astfel,  în ceea ce privește nominalizările pentru debut, pe listă se află Constantin Radu Tudosie, absolvent al Facultății de Teatru și Film din Cluj, pentru regia spectacolului „A douăsprezecea noapte” la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani.


„Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară”, semnat de scriitoarea clujeană Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache a fost nominalizat pentru cel mai bun spectacol de teatru TV.

Spectacolul „Nora”, care s-a jucat pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj a fost printre preferatul membrilor juriului. Astfel,  Carmencita Brojboiu şi András Rancz sunt nominalizați pentru cea mai bună scenografie, iar Botond Nagy pentru cea mai bună regie.


Cristian Grosu este nominalizat pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Grosu are deja un premiu UNITER la activ, pentru debut, pe care l-a primit în anul 2007.

Anca Hanu este nominalizată la secțiunea „Cea mai bună actriță în rol” principal  pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Anca Hanu mai are la activ două premii UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal, unul primit în anul 2015, iar unul în anul 2016. De asemenea, în 2007 a fost nominalizată tot la UNITER pentru premiul de debut.

Actorul clujean Sorin Leoveanu este nominalizat la secțiunea „Cel mai bun actor în rol principal” pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

De asemenea,  „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca are șanse să primească premiul pentru cel mai bun spectacol.


 

abonare newsletter