Actualitate

Flăcările și vântul puternic le-au dat mari bătăi de cap pompierilor clujeni

Ore „încinse” pentru pompierii clujeni, care au avut de furcă în ultimele zile cu pagubele produse fie de incendii, fie de vântul puternic care a declanșat codul portocaliu în Cluj.

Duminică după-masă, două autospeciale pentru stins incendii au fost alertate pentru a stinge flăcările izbucnite într-un apartament al unui imobil de locuințe din piața Mihai Viteazul, din Cluj Napoca. La sosirea pompierilor, flăcările cuprinseseră mașina de spălat haine din bucătăria apartamentului situat la etajul 1 al imobilului cu trei nivele, 6 locatari evacuându-se singuri din imobilul inundat cu fum.

Din fericire, niciuna din cele 12 persoane evacuate nu a solicitat consultul medical. Flăcările au fost lichidate în câteva minute de către pompieri, evitând propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite. Din cercetările preliminare se pare că incendiul a pornit de la o defecțiune la mașina de spăla haine.


La doar câteva zeci de minute distanță, pompierii „s-au mutat” pe strada Mureșului, unde două autospeciale au fost alertate ca urmare a degajării de fum intens dintr-un apartament situat la etajul 2 al unui bloc cu cinci etaje. Pompierii au găsit o cratiță cu mâncare uitată pe foc și un bărbat care adormise în apartamentul inundat de fumul dens. Vecinii au fost cei care au dat alarma, intervenția promptă a pompierilor prevenind o tragedie.

Localnicii, eroii nopții la Izvoru Crișului

Ore de foc și la Izvorul Crișului, acolo unde, în noaptea de duminică spre luni, două autospeciale ale detașamentului de Pompieri Huedin și două ale Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Izvorul Crișului au intervenit pentru a stinge flăcările care au cuprins o anexă gospodărească și s-au extins la casa de locuit din apropierea acestora.


Alarma a fost dată la ora 03:00, atunci când anexa în care funcționau mai multe utilaje pentru prelucrarea lemnului a fost cuprinsă de incendiu. Pompierii sosiți de urgență la locul solicitării au găsit acoperișul anexei, cu o suprafață de circa150 mp, cuprins în totalitate de flăcări, la fel și o latură a casei de locuit și o porțiune din acoperișul acesteia.

Circa 20 de localnici au sprijinit operațiunile pentru stingerea incendiului, iar înlăturarea efectelor negative au durat mai bine de trei ore, reușind să evite propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite. Nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui eveniment, însă au fost înregistrate pagube însemnate și deteriorarea utilajelor din anexa respectivă.


13 solicitări la Cluj-Napoca

Timp de aproape o zi, Clujul a fost sub cod portocaliu, fiind semnalate intensificări susținute ale vântului, cu viteze de 80-95 km/h. În zona montană a județului, au fost înregistrate rafale de peste 110-130 km/h, potrivit meteorologilor, care anunță că avertizarea rămâne valabilă până luni, la ora 18:00.

Nouă autospeciale de pompieri au fost dislocate, în cursul dimineții de luni, pentru a degaja bucăți de tablă din acoperișuri, copaci doborâți de vântul puternic, un panou publicitar, bucăți de tencuială desprinse, elemente de acoperiș sau din zid care prezentau instabilitate în contextul vântului intens din ultima perioadă.


Forțele de intervenție au răspuns la 13 solicitări venite din Cluj-Napoca (P-ța Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, străzile Primăverii, Heltai Gáspár, Dobrogeanu Gherea, Brassai Sámuel, Mehedinți și Albert Einstein), Turda (Calea Victoriei, străzile Zorilor și Agricultorilor) și Florești (Intrare Crișului). Situațiile înregistrate au fost punctuale, fără a înregistra efecte grave în urma acestora, transmite ISU Cluj.

Recomandările ISU Cluj în cazul fenomenelor meteo extreme

– întreruperea oricărei activități în aer liber;
– adăpostirea în locuințe, imobile sau chiar într-un autoturism în momentele când vântul se manifestă cu intensitate;
– închiderea ferestrelor și a ușilor pentru a evita distrugerea acestora;
– parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

abonare newsletter