Actualitate

Inconștiență criminală! „În brațe e mai sigur”, „Locuim aproape” sau „Plânge”. Unde greșesc părinții când își plimbă copiii în mașină?

Jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere din județul Cluj, în 2018, nu erau așezați în scaune auto și nu aveau pusă centura de siguranță.

Inconștiență criminală! „În brațe este mai protejat”, „Locuim aproape” sau „Plânge”. Unde greșesc părinții când își plimbă copiii în mașină? Inconștiență criminală! „În brațe este mai protejat”, „Locuim aproape” sau „Plânge”. Unde greșesc părinții când își plimbă copiii în mașină?

„Locuim foarte aproape de grădință...”, „Ne-am grăbit și nu am mai luat scaunul când am schimbat mașina, dar avem...”, „Plânge când vrem să îl așezăm în scaun...”, „Dacă îl țin în brațe este mai protejat...”. Iată câteva explicații date de părinții care își transportă copiii în mașină altfel decât în siguranță, nu în scaun auto adecvat înălțimii și greutății copilului și cu centurile fixate.

Polițiștii clujeni fac campanii de conștientizare a importanței folosirii scaunelor auto pentru copii.  Au fost împărțiți fluturași, dar și amenzi. Scuzele folosite de părinții prinși în offside sunt printre cele mai diverse.


Potrivit unui studiu, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, 2 din 10 copii transportați în mașină nu purtau un sistem de siguranță, iar dintre cei care purtau, doar jumătate erau asigurați într-un sistem potrivit în funcție de înălțime, greutate și vârstă.

"800 de copii au fost implicaţi în accidente rutiere în Cluj în perioada 2015-2016, constatându-se că jumătate dintre cei care erau în maşini nu purtau centuri de siguranţă. Potrivit a două studii, realizate în 2014 şi 2018, peste 20% dintre copiii din Cluj-Napoca observaţi în trafic nu purtau niciun fel de sistem de siguranţă, jumătate dintre aceştia nefiind aşezaţi corespunzător în scaune sau scoici în funcţie de înălţime, vârstă şi greutate", a declarat, la rândul său, reprezentantul UBB, Erika Bărăgan.


Poliţiştii Serviciului Rutier din IPJ Cluj au lansat un proiect, în premieră naţională, care are ca scop verificarea modului în care sunt montate scaunele auto în maşini, pentru reducerea accidentelor în care sunt implicaţi copii.

„La nivelul judeţului Cluj se va derula, timp de un an, începând cu luna noiembrie, un plan de acţiuni, în premieră naţională, în cadrul proiectului 'Copil iubit la bord', cu scopul de a reduce numărul de copii răniţi sau decedaţi în accidentele rutiere. Poliţiştii Serviciului Rutier vor derula acţiuni în trafic dedicate acestui domeniu şi vor face, în prima etapă, recomandări şoferilor privind utilizarea scaunelor auto pentru copii, după care se va trece la aplicarea de sancţiuni. Vor avea loc instruiri practice în care poliţiştii vor învăţa cum se montează un scaun auto în maşină, cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Biroului pentru Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Cluj, Gina Pop.


Potrivit statisticilor Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere la nivelul județului Cluj nu foloseau nici un fel de dispozitiv de fixare în scaun. În această perioadă, un număr de 97 de copii cu vârsta până la 17 ani au fost implicați într-un accident auto, iar 48 dintre aceștia nu erau asigurați corespunzător folosind un sistem de fixare în scaun sau/și în centură de siguranță.

Etichete: copii ipj cluj
abonare newsletter