Actualitate

Lucrările de renovare a Bisericii Sfântul Mihail, încetinite. Nu se găsesc muncitori

Firma de construcții care se ocupă de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii nu găsește meșteri care să se priceapă să lucreze cu piatră.

Zeci de milioane de euro sunt puse la dispoziția României, pentru a-și salva clădirile de patrimoniu, însă responsabilii nu găsesc meseriași pentru lucrările de reabilitare.

Firmele de construcţii reuşesc cu greu să găsească angajaţi, chiar dacă sunt dispuse să le ofere salarii peste medie. Un dulgher primeşte cel puţin 4.000 de lei pe lună. La fel şi un zidar care ştie să citească planuri.


Spre exemplu, pentru renovarea Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca mai este nevoie de muncitori.

Constructorul spune că are dificultăţi mai ales în a găsi meşteri care să se priceapă să lucreze cu piatră. Ei ar trebui să cureţe zidurile bisericii şi să repare eventualele crăpături.


Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei, potrivit portalului maghiar de ştiri maszol.ro.

Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa. Potrivit preotului capelan Stelian Veres, planul tehnic al renovării va fi depus în luna martie, alegerea executantului urmând să aibă loc după aprobarea proiectului. Este probabil ca lucrările să înceapă între Paşti şi Rusalii.


Redeschiderea pentru public a bisericii renovate este planificată să aibă loc în toamna anului 2021. Cu toate acestea, se doreşte ca o dată pe lună să se asigure posibilitatea ca cei interesaţi să poată efectua vizite de lucru la biserica menţionată.

abonare newsletter