Actualitate

Poetul Horia Bădescu, cetățean de onoare al Clujului

Horia Bădescu, autorul poeziei „De Juventute”, care se încheie cu celebrul vers „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, va fi numit cetățean de onoare al Clujului.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 77 de ani, scriitorul clujean Horia Bădescu va fi sărbătorit vineri, începând cu ora 13:00, la Centrul de Cultură Urbană-Casino.

Astfel, în cadrul evenimentului, primarul Emil Boc îi va acorda scriitorului titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” și va avea loc o dublă lansare a cărților „Căderea din Rai” și „Poduri și vămi” semnate de Horia Bădescu.


Volumele vor fi prezentate de Irina Petraș, Constantin Cubleșan, Mircea Muthu și Vasile George Dâncu.

Horia Bădescu (născut la data de 24 februarie 1943, Arefu, județul Argeș) este un poet, prozator și eseist român contemporan.


Este fiul lui Gheorghe Bădescu, învățător, și al Elenei (n. Petcu). Urmează studiilie liceale la Curtea de Argeș (1957-1960). Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1968), unde a studiat cu profesorii Mircea Zaciu, Ion Vlad, Iosif Pervain, Octavian Șchiau, Dumitru Drașoveanu, Ion Pulbere, Dumitru Pop etc. Face parte din gruparea revistei „Echinox”. Și-a luat doctoratul în litere cu teza Memoria Ființei - Poezie și Sacru (1997). Debut absolut cu poezie în revista „Tribuna” (1964). A fost redactor la Studioul Teritorial de Radio din Cluj, iar din 1987 director al Teatrului Național din Cluj. După 1990 a fost director al Studioului Teritorial de Radio din Cluj, apoi director al Centrului Cultural Român de la Paris și atașat cultural la Ambasada României în Franța. Este tradus și publicat în reviste literare din Franța, Belgia, Spania, SUA, Canada, Rusia, India, Bulgaria, Italia, Macedonia, Armenia, Vietnam, Peru. Este distins cu Ordinul Național „Meritul cultural” în grad de Comandor în anul 2004.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter