Actualitate

Doi clujeni nominalizați la cel mai prestigios concurs de operă din lume

Doi români, ambii absolvenți din Cluj, au fost nominalizați la International Opera Awards, cel mai prestigios concurs de gen din lume, și amândoi sunt clujeni.

E vorba de Adela Zaharia, nominalizată la categoria „Tineri Cântăreți” și de George Petean, la categoria „cel mai bun cântăreț”. Competiția are 18 categorii iar gala de premiere e programată pentru 4 mai, în Londra.

Anca Zaharia, tânără cântăreață

Adela Zaharia este solistă la Deutsches Oper am Rhein, în Dusseldorf. Are cursuri de licență și master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A debutat în 2010 la Opera Națională din Cluj-Napoca.


Adela Zaharia (născută în 1987) este o soprană română de opera. În prezent este solistă la Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf, Germania. În 2017, Zaharia a ocupat primul loc la Operalia, The World Opera Competition.

Adela Zaharia și-a obținut diploma de licență și de master, ambele de la Academia de Muzică Gheorghe Dima unde a studiat voce și pian cu Marius Budoiu


Adela Zaharia a debutat în 2010 cu Opera Națională Română, Cluj-Napoca ca Gilda în Rigoletto, urmată de Norina în Don Pasquale, Musetta în La bohème și Michaela în Carmen.

Din 2012 până în 2014, Adela Zaharia a fost membră a ansamblului Komische Oper Berlin, unde a jucat ca Musetta ( La Bohème ), Pamina ( Flautul magic ), Donna Anna ( Don Giovanni ), Helena ( A Midsummer Night's Dream ) și Micaëla ( Carmen ). Încă din anul 2015, Zaharia este membru al Deutsche Oper am Rhein, unde a jucat ca Snow Queen în The Snow Queen, Najade în Ariadne auf Naxos printre altele.


În decembrie 2017, a debutat ca Lucia la Opera de Stat din Bavaria din München, Germania, înlocuind-o pe Diana Damrau, care s-a retras din cauza unei boli. Începând cu anul 2018, ea continuă să colaboreze cu Komische Oper Berlin și debutează pe scene precum Gran Teatre del Liceu Barcelona, Teatrul Bolshoi Moscova, Festivalul Internațional Edinburgh și Teatrul Grand Shanghai .

În sezonul adițional 20172018 au fost: debutul ei în rolul Elisabetta în Roberto Devereux la Opera and Play House din Frankfurt, debutul său la Festivalul George Enescu cu scena nebună din Progresul lui Harlot de I-ain Bell.


A fost câștigătoare a Festivalului Hariclea Darclée și a Concursului Internațional de Voce în. În 2017, a câștigat premiul I și Premiul Zarzuela al Operaliei, Concursul mondial de operă, organizat în acel an la Astana, Kazahstan. Euronews, într-un articol despre Placido Domingo 's Operalia 2017, a lăudat-o pe Adela Zaharia ca fiind "adevărata revelație a competiției"[33][16].

Da la scena din Cluj la scenele mari ale lumii

George Petean a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” și Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj. A debutat în 1997 la Opera din Cluj-Napoca.


Baritonul George Petean, care a crescut şi a studiat la Cluj, locuieşte la München şi cântă pe cele mai mari scene ale lumii: Metropolitan Opera din New York, Gran Teatre del Liceu în Barcelona, Opera din Zürich şi Opera Regală din Londra.

Acum 17 ani, George Petean şi soţia lui, Florina, erau angajaţi la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca: ea era balerină, iar el, bariton.

În 2002 a semnat un contract cu Opera din Hamburg, în Germania, unde a rămas până în 2010, când deja cariera lui internaţională nu-i mai permitea să continue cu un contract fix. Astăzi, George Petean e unul din cei mai importanţi baritoni din lume, renumit mai ales pentru rolurile din operele lui Verdi.

abonare newsletter