Actualitate

Planurile primarului Emil Boc pentru noi locuințe sociale, date peste cap

Primarul Clujului, Emil Boc, a adus în discuție posibilitatea achiziționării unui cămin din cartierul Mărăști, în zona “Groapă”, cu scopul de a fi transformat în locuințe sociale.

În ședința consiliului local de luni, 17 februarie, edilul Clujului a declarat că ia în calcul achiziționarea unui cămin de pe strada Dâmboviței și transformarea lui în locuințe sociale. Ideea a fost binevenită de activista Enikő Vincze, care luptă de mai mulți ani cu municipalitatea pentru drepturile de locuire ale romilor de la Pata Rât.

“Îmi amintesc că la dezbaterea publică am primit o propunere pentru acel cămin de pe Dâmboviței, care se află în vânzare și acolo am auzit că ei ar vinde tot sau nimic. Nu știu dacă va fi posibil să cumpărăm, pun doar ipoteza de lucru, dar ați susține, ca politică socială, achiziționarea unui cămin care ar crea, din nou, într-un singur loc, probeme sociale, sau să stăm în strategia noastră descentralizată de integrare în diverse părți ale orașului? Doar vă consult, fiind expert în materie, pentru că primul meu impuls ar fi să nu mergem mai departe pentru a nu crea, din nou, un context social cu probleme. Dacă analizați și ne spuneți că nu ar fi o problemă, ar fi o recomandare pe care aș putea să o adresez comisiei, să analizeze posibilitatea de achiziționare a acelui cămin", a spus Boc.


"Nu cred că se pune problema unei segregări sociale a celor mai săraci sau a persoanelor cu cele mai mici venituri. Probabil la criteriile de atribuire și de repartizare se poate asigura o mixtură socială, deci nu cred că din acest punct de vedere ar fi un pericol. Pericolul segregării se pune atunci când zona unde se află blocul respectiv este o zonă izolată de restul orașului, nu are acces la transport public, locatarii ar avea acces dificil la servicii publice, sau dacă ar fi o zonă poluată sau degradată, care creează pericol asupra sănătății locatarilor", a răspuns Enikő Vincze.

Proprietarul imobilului, contactat de reporterii Monitorul de Cluj, a declarat că a vândut deja imobilul, spunând că nu a știut de intenția primăriei de a achiziționa spațiul.


Municipalitatea va continua achiziționarea de imobile cu scopul de a le transforma în locuințe sociale, în bugetul de anul acesta fiind prevăzuți 10 milioane de lei în acest sens.

162.000 € pentru două apartamente pe strada Stephenson


Anul trecut, Primăria municipiului Cluj-Napoca a primit 12 oferte eligibile pentru achiziționarea de locuințe sociale de pe piața liberă.

La mijlocul lunii iunie 2019, consilierii locali au decis ca Primăria să cumpere apartamente de pe piaţa liberă, pe care să le transforme ulterior în locuinţe sociale. După subvenţionarea chiriei pentru persoanele nevoiaşe, municipalitatea a dat astfel undă verde achiziționării apartamentelor cu 1, 2 şi 3 camere, în cel mai scump oraș din România. Municipalitatea susţine că a luat această decizie după ce, anual, acordă în medie 15 locuinţe sociale în condiţiile în care numărul de cereri este de aproximativ 400 pe an.


În ședința de luni, 17 februarie 2020, Primăria a aprobat achiziționarea a două apartamente de pe strada Stephenson nr. 13 la prețul de 162.000 de euro, cu scopul de a deveni locuințe sociale.

Este vorba despre un imobilul situat pe strada Stephenson nr. 13 compus din pivniță, două camere, un hol, o bucătărie, o baie și o cămară de alimente cu suprafață utilă de 52,10 mp la prețul de 81.300 euro. Pentru celălalt apartament de pe strada Stephenson nr. 13, în urma negocierilor, s-a stabilit un preț de 80.700 de euro. Acesta este compus din 2 camere, un hol, o bucătărie, o baie, o terasă de acces, cu suprafață utilă de 54,90 mp.


În iunie 2019, Primăria Cluj-Napoca a aprobat declanșarea procedurii de achiziție de pe piața liberă a unor imobile cu destinație de locuințe sociale. Municipalitatea a primit 12 oferte în cadrul procedurii de licitație, dar a declarat 7 oferte ca îndeplinind condițiile impuse prin caietul de sarcini. Tot în 2019, Primăria a mai cumpărat un imobil situat pe strada Clăbucet nr.5.

Ultimele Stiri
abonare newsletter