Actualitate

180 de locuri noi în creșele din Cluj, până în februarie 2021

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că încă 180 de locuri în creșe vor fi gata până în luna februarie a anului viitor, la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Dintre acestea, 90 de locuri vor fi date în folosință la creșa de pe strada Grigore Alexandrescu și alte 90 la creșa de pe strada Meziad, ambele din cartierul Mănăștur.

„Din 2012 au crescut numărul de locuri în creșe în fiecare an și vreau să știți că în februarie 2021, în comparație cu februarie 2020, vom avea încă 180 de locuri în creșe noi, terminate. Anul acesta se termină 90 de locuri, iar până în februarie 2021, încă 90 vor fi gata, la creșa de pe Grigore Alexandrescu și la creșa de pe Meziad. Așadar, la sfârșitul lui februarie 2021 vom avea încă 180 de locuri în plus față de cele existente în momentul de față”, a declarat Emil Boc.


Edilul a precizat că înființarea de locuri noi în creșele din Cluj-Napoca este un aspect important pentru a păstra tinerii acasă și constituie o investiție în viitorul Clujului.

„Este un efort extraordinar din partea clujenilor și a bugetului local, pentru că, dincolo de construcție, acolo trebuie să asiguri în fiecare zi personal, dotări, care înseamnă bani importanți de la bugetul local, dar știm că această investiție este pentru prezentul și viitorul Clujului și este extrem de benefică dacă vrem în continuare să brand-uim Clujul ca un oraș al resurselor umane, care își păstrează tinerii și copiii acasă”, a mai spus Boc.


Amintim că, în septembrie 2019, primarul Clujului promitea 430 de noi locuri în creșe, pentru perioada 2020-2021:

str. Grigore Alexandrescu (Mănăștur) – 90 locuri (octombrie 2020)


str. Meziad (Mănăștur) – 90 locuri (octombrie 2020 - 2021)

str. Traian Vuia (Mărăști) – 90 locuri


Parcul Feroviarilor (Mărăști) – 60 locuri (se pregătește cadastrarea imobilului, 2020-2021)

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Cluj-Napoca (Mănăștur) – 120 de locuri


Sute de copii nu au prins locuri în creșele din Cluj-Napoca, în 2019

Un număr total de doar 674 de copii au fost admiși la creșele publice din oraș pentru anul școlar 2019-2020, în condițiile în care 962 au fost respinși, potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Centrul Bugetar de Administrare Creşe Cluj-Napoca. Acum, sute părinții sunt forțați de împrejurări fie să se îndrepte spre instituțiile private, fie să găsească bone disponibile să stea acasă cu micuții.

Creșele improvizate, mai costisitoare decât cele construite de la 0

Momentan, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există un total de 1.232 de locuri în creșele de stat. La începutul lunii mai 2019, pe strada Donath, din cartierul Grigorescu, a fost deschisă creșa „Căsuța Iepurașilor”, cu o capacitate de 90 de locuri. Valoarea investiției de la bugetul local s-a ridicat la puţin peste 4 milioane de lei, însă nu este de ajuns pentru nevoile mari.

Deși au existat propuneri ca Primăria să preia spații improvizate și să le transforme în creșe, Boc explică că acest demers ar fi o povară în plus pentru municipalitate. „Nu ne autorizează nimeni și costă mai mult, din cauza Legii, să închiriezi și să transformi un spațiu într-o creșă decât să construiești una de la zero”, a precizat Boc, anul trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter