Actualitate

Pasajul peste calea ferată pe Tăietura Turcului devine realitate! Când vom putea circula

Pasajul peste calea ferată pe Tăietura Turcului va fi în cele din urmă construit din fonduri europene.

Emil Boc a anunţat că s-a semnat primul acord pentru realizarea proiectului de "electrificare şi reabilitare a căii ferate dintre Cluj-Napoca şi Episcopia Bihorului". Edilul a anunţat că în acest proiect este inclus şi mult aşteptatul pasaj de pe Tăietura Turcului, iar lucrările vor fi realizate 100% din fonduri europene.

"Am semnat vineri, alături de Ministrul Transporturilor şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, un acord de parteneriat de implementare a proiectului de electrificare şi reabilitare a caii ferate dintre Cluj-Napoca şi Episcopia Bihorului. Vorbim de un proiect de aproximativ 1,3 miliarde de euro care are două mari avantaje pentru Cluj. Primul este că am reuşit să includem şi pasajul de pe Tăietura Turcului, iar acest pasaj se va face pe bani europeni pentru că noi am avut ideea de a face studiul de fezabilitate inclus în proiect. Ştim bine ce aglomeraţie este în zonă, dar vedeţi ce înseamnă să lucrezi din timp la un proiect. Al doilea avantaj este legat de durata călătoriilor. Dacă astăzi facem 3 ore cu Inter Regio de la Cluj la Oradea, din 2024, atunci când se va finaliza proiectul, vom parcurge această distanţă într-o oră şi 45 de minute.", a spus Emil Boc.


1,32 miliarde de euro va costa reabilitarea totală a căii ferate, dublarea ei între Telechiu și Oșorhei (17,9 km), electrificarea căii între Cluj și Episcopia Bihor (160 km), precum și lucrări de reabilitare și modernizare la gările din Oradea, Cluj-Napoca, dar și a stațiile și haltele de pe traseu.

Proiectarea și execuția ar urma să aibă termen de finalizare 48 de luni. Lucrarea va fi împărțită în patru tronsoane. Prin urmare, dacă anul acesta vor fi cunoscuți proiectanții și executanții, ar trebui ca până la finalul anului 2024 să se poată circula, între Oradea și Cluj, cu viteze până la 160 km/h, pentru trenurile de călători, respectiv 120 km/h, pentru trenurile de marfă.

abonare newsletter