Actualitate

Cum arăta Piața Unirii din Cluj-Napoca în 1934?

Un parc în loc de parcare în centrul Clujului, birje în loc de mașini și mult mai puțini oameni. Așa arăta Piața Unirii în urmă cu mai bine de opt decenii.

Cum arăta Piața Unirii din Cluj-Napoca în 1934? Cum arăta Piața Unirii din Cluj-Napoca în 1934?

„Mă bucur foarte mult că ați descoperit această imagine și ați publicat-o. Ar trebui menționat numele fotografului și al organizației care se ocupă de acest patrimoniu fotografic (n.red. Asociația Audiovizuală Transilvană). Și fotografiile au autor, și scopul asociației noastre este să conștientizăm acest lucru: fotografia ca artă. Artiștii fotografi clujeni sunt cam uitați”, a transmis, pentru Monitorul de Cluj, Blós-Jáni Melinda, editorul cărții Clujul Vizibil, cu fotografiile lui Orbán Lajos despre orașul interbelic, fotograful care a imortalizat și imaginea din 1934.

Actuala Piață a Unirii a constituit miezul orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Zidurile cetății medievale delimitează centrul istoric al orașului. Piața este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Există piețe de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai târziu.


Istoric, este cea de-a doua piață a Clujului, după Piața Mică (actuala Piața Muzeului), în Evul Mediu fiind denumită Piața Mare, spre a fi deosebită de cealaltă piață, Piața Mică. În ultima parte a secolului XIX, numele i-a fost schimbat în Piața Principală, denumire care nu a rămas pentru mult timp. În prima parte a secolului XX, piața a fost denumită Piața Regele Matia (Mátyas Király tér), după numele regelui Matei Corvin.

După 1980, piața a fost numită Piața Unirii, nume pe care îl poartă și acum. Între 1952-1980, denumirea i-a fost schimbată în Piața Libertății. Colocvial mai este denumită și Piața Mare sau simplu „Centru”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter