monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Protocol de colaborare între Primăria Cluj-Napoca și InfoTrafic pentru utilizarea sistemului S.A.F.E. - Semnale Alarmă Fenomene Extreme

Primăria municipiului Cluj-Napoca se alătură proiectului S.A.F.E. inițiat de InfoTrafic și va utiliza această facilitate, începând din acest an, pentru a alerta clujenii în caz de urgență.

InfoTrafic, radioul care se aude în stațiile de autobuz din Cluj-Napoca, a implementat în 2019 proiectul „S.A.F.E. - Semnale Alarmă Fenomene Extreme" și a invitat principalele instituții responsabile cu siguranța cetățeanului să se asocieze acestui proiect. Reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca au semnat luna aceasta un protocol de colaborare cu InfoTrafic, în vederea utilizării sistemului.

Proiectul SAFE presupune implementarea unui sistem eficient de alertă prin mesaje audio a populației în cazul unor urgențe, fenomene meteo extreme sau calamități naturale. Sistemul poate fi utilizat fără costuri pentru autoritățile locale și instituțiile publice partenere.


Cum funcționează sistemul S.A.F.E.?

Instituțiile partenere vor avea acces direct în aplicația integrată în sistemul InfoTrafic, iar în cazul unor urgențe sau fenomene naturale extreme pot selecta, pentru difuzare, mesaje audio de avertizare pentru cetățeni. Aceste mesaje audio vor fi difuzate cu frecvența selectată, de exemplu la fiecare 15 minute, în difuzoarele InfoTrafic, prezente în stațiile de autobuz din Cluj-Napoca.


Mesajele incluse în interfață sunt preînregistrate și aprobate de Instituțiile implicate. Persoanele abilitate, respectiv instituțiile implicate în acest proiect, accesează aceste mesaje online, având dreptul de a alege locațiile unde doresc difuzarea mesajului. Ca exemplu, mesajele pot fi de atenționare, pentru cazurile în care circulația este închisă în centrul orașului, atunci când sunt organizate manifestări publice. Dar pot fi folosite și în cazuri in care apar fenomene meteorologice extreme (de la caniculă la furtuni puternice, cutremur etc.).