Actualitate

Care va fi soarta metroului din Cluj-Napoca? Judecătorii au amânat luarea unei decizii

În luna noiembrie, licitația pentru întocmirea studiilor de prefezabilitate și fezabiltate la metrou a fost contestată.

Curtea de Apel Cluj trebuia să se pronunțe miercuri, 12 februarie, pronunțarea în dosarul plângerii pe care asocierea SWS Engineering-Systra-Metrans a formulat-o față de decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care anulează rezultatul licitației câștigate de asocierea româno-franco-italiană pentru studiile necesare costruirii unei linii de metrou în Cluj.

Judecătorii Curții de Apel Cluj au decis însă să amâne pronunţarea pentru luni, 17 februarie.


Decizia CNSC a fost luată după ce Metroul SA, concurentul Metrans la licitația organizată de municipalitatea clujeană, a adus mai multe acuzații, pe care Metrans le consideră nefondate, încercând să aducă în acest sens dovezi în fața instanței Curții de Apel din Cluj.

Metroul SA, până recent deținătoare a monopolului în zona proiectării de linii de metrou, a decis deja să solicite Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea procesului pe motiv că instanța clujeană nu ar fi imparțială. Până atunci, însa, asocierea SWS Engineering-Systra- Metrans, încearcă să demonteze, punct cu punct, acuzațiile, scrie economica.net.


Potrivit documentelor, una dintre acuzațiile aduse de Metroul SA este aceea că Metrans ar fi avut acces la informații esențiale pentru licitație, din postura de câștigător al unei licitații anterioare pentru consultanță tot cu Primăria Cluj și tot în legătură cu o linie de metrou. Metrans afirmă, însă, în fața instanței, că cele două licitații nu sunt legate una de cealaltă, obiectul lor fiind total diferit.

De altfel, Metrans arată că singurul element pe care acestea l-ar putea avea în comun este intenția de a se construi metrou în Cluj, restul elementelor care, de fapt, sunt relevante fiind fundamental diferite.


Mai precis, prima licitație avea ca obiect realizarea unui plan pentru o linie de metrou, la pachet cu rețeaua de încălzire din Cluj, fără a se preciza explicit un traseu al respectivei linii (ci doar o zona de studiu, cu titlu general), în timp ce a doua licitație, cea contestată, face referire la linia exactă de metrou, cu precizarea clară a traseelor vizate, amplasate în altă zonă decât cea inițial avută în vedere de către Metrans.

"Traseul de metrou avut în vedere prin documentația elaborată de subscrisa viza un cu totul alt traseu (un traseu circular în interiorul orașului Cluj-Napoca) decât traseul stabilit prin documentația de atribuire elaborată ulterior de către Autoritatea contractantă, cu implicarea Jaspers. Prin urmare, chiar și dacă subscrisa am fi dispus de informații detaliate asupra amplasamentului (ceea ce nu e cazul), acestea erau total nerelevante din punctul de vedere al modului de elaborare a ofertei întrucât ele ar fi vizat un cu totul alt amplasament", susțin avocații Metrans.


În același context al dezbaterilor purtate în fața Curtii de Apel Cluj, reprezentanții autorității (nr: municipalitatea din Cluj) arată că, "la nivel de principiu, nici nu este interzisă participare în procedură a firmei care a eleborat documentația, chiar dacă nu ar exista diferențele fundamentale care se identifică ușor în cazul metroului Cluj".

Primarul Emil Boc a anunţat la finele lunii octombrie câștigătorul licitaţiei pentru studiile necesare realizării metroului: asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL, cu o ofertă de 30,1 milioane de lei. Tot atunci, edilul declara că nu se aşteaptă ca proiectul să fie blocat în contestaţii.


După ce licitația a fost contestată, edilul susține că nu este motiv de panică.

Primarul susține că, odată ce va primi o soluție favorabilă va semna contractul cu câștigătorul licitaţiei pentru studiile necesare realizării metroului, asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL. Boc susține că mulți edili nu au curajul să semneze contracte, deși legea le permite după o decizie favorabilă în urma contestațiilor, de frică să nu fie târâți în instanță.

abonare newsletter