Actualitate

Bani mai mulți pentru strada Tipografiei. Nimeni nu s-a înghesuit la 3 licitații!

Primăria Cluj-Napoca a (re)lansat, anul trecut, a patra oară licitația pentru amenajarea și modernizarea străzii Tipografiei (tronson 2). De la 1,2 milioane lei, valoarea contractului a sărit la 1,9 milioane.

Consilierii locali vor aproba săptămâna viitoare actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea străzii Tipografiei. Potrivit documentelor, valoarea totală a investiției este de 1,9 milioane lei fără TVA

„Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei va fi făcută utilizând pavaje din pavele de granit și dale din piată de 10 cm. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajate sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de șezut din lemn. Fiecărui arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte”, arată municipalitatea.


Durata de realizare a investiției este de 8 luni.

Primăria a mai încercat de trei ori să liciteze lucrările pentru această investiție. Firmele nu s-au înghesuit să depună oferte, astfel că toate aceste licitații au fost anulate.


„Această creștere se reflectă și în piața achiziționării de materiale de construcții, prețul acestora fiind direct legat de creșterile costurilor de realizare. Având în vedere creșterea prețurilor în ce privește manopera de execuție cât și achiziția materialelor de construcție și a echipamentelor tehnice, propunem modificarea devizului general al investiției pentru amenajarea tronson 2 strada Tipografiei între străzile David Ferenc și Joliot Curie”, spune arhitectul Vlad Sebastian Rusu, proiectant general.

Strada Tipografiei. Trotuare pentru pietoni

Strada Tipografiei traversează centrul orașului de la strada Regele Ferdinand la vest până la strada Frederic Joliot Curie în est și este în interiorul limitei nordice a celei de a doua incinte medievale a orașului. Principalul obiectiv de pe strada Tipografiei este Turnul Pompierilor.


În prezent, strada Tipografiei este dominată de circulația auto din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și cu un fir de circulație auto cu sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de gâtuire în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.

"Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni. Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei se va face utilizând pavaje din pavele granit și dale de piatră granit. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajat sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de stat jos din lemn. La fiecare arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte", arată Primăria.


Proiect de 5 mil. € pentru a scăpa centrul Clujului de mașini

Străzile Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola vor fi reamenajate, în sensul eliminării traficului auto şi transformării acestora în zone preponderent pietonale. Proiectul se ridică la 5 milioane de euro.

Primăria Cluj-Napoca vrea să schimbe aproape în integralitate aspectul străzilor Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola.


Pe scurt, cele mai importante schimbări vizează: banda de circulaţie care există în prezent pe Regele Ferdinand dinspre Gară spre Piaţa Unirii devine bandă dedicată transportului în comun, lărgirea trotuarelor şi desfiinţarea parcărilor de pe străzile Sextil Puşcariu şi Emile Zola, dar şi de pe Tipografiei. Şi zona din faţa magazinului Central va fi reamenajată. O provocare pentru municipalitate este şi reamenajarea zonei din faţa CEC Bank de la Prefectură.

Consilierii locali au aprobat anul trecut cheltuielile legate de proiectul “Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo, modernizarea străzii Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”.

Valoarea totală a proiectului este de 23.056.185 lei, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca fiind de 1,6 milioane lei.

În octombrie 2018, municipiul Cluj-Napoca a depus spre finanțare europeană proiectul privind modernizarea străzii Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter