monitorulcj.ro Menu
Actualitate

La Penitenciarul Gherla 7 deținuți stau înghesuiți pe 15 metri pătrați

O deținută de la Penitenciarul din Gherla a reclamat faptul că închisoarea este supraaglomerată și nu sunt suficienți medici.

Avocatul Poporului a efectuat o anchetă după ce, printr-o petiţie din 20 ianuarie, o deţinută la Penitenciarul de femei Gherla - Secţia exterioară Cluj a sesizat mai multe aspecte privind încălcare anumitor drepturi.

AP a efectuat o anchetă. Cu ocazia audierii, femeia şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la supraaglomerare. Referitor la camera de deţinere, AP a constatat că pe 30 ianuarie erau şapte deţinute într-o cameră de 15,76 mp. În urma discuţiei avute cu conducerea penitenciarului, a reieşit că, din 3 februarie, Penitenciarul Gherla - Secţia exterioară Cluj se confruntă cu lipsă de personal medical - medici, în prezent asistenţa medicală fiind asigurată de cinci asistenţi.


Avocatul Poporului (AP) recomandă directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Tiberiu Ungureanu, să respecte normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Gherla - Secţia exterioară Cluj, prin asigurarea suprafeţei minime de 4 mp/deţinut.

„De asemenea, potrivit recomandării postate pe site-ul AP, se mai propune luarea măsurilor care se impun cu privire la angajarea unor medici şi aprovizionarea cu medicamente de bază pentru combaterea infecţiilor respiratorii sezoniere”, e arată într-un comunicat de presă.