Actualitate

Condamnat în repetate rânduri pentru abuz în serviciu, a fost „iertat” de Curtea de Apel Cluj

Condamnat de prima instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de delapidare, un fost primar din Sălaj s-a bucurat de clemenţa magistraţilor care au judecat apelul.

Condamnat în repetate rânduri pentru abuz în serviciu, a fost „iertat” de Curtea de Apel Cluj Condamnat în repetate rânduri pentru abuz în serviciu, a fost „iertat” de Curtea de Apel Cluj

Dorel Fogădăuan, fost primar al comunei Românaşi, judeţul Sălaj, în mandatul 2004-2008, şi mai apoi administrator al Şcolii Gimnaziale din comună, a fost condamnat definitiv, la finalul anului trecut, la capătul unui proces ce a durat mai bine de patru ani. În primăvara anului trecut, Judecătoria Jibou l-a găsit vinovat de delapidare pe Fogădăuan şi i-a aplicat o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în regim de detenţie.

Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, în calitate de administrator al Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Românaşi şi persoană împuternicită pentru a scoate bani din trezorerie, în colaborare cu administratorul financiar, în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012, în repetate rânduri, a scos diferite sume de bani de la Trezoreria municipiului Zalău, în baza filelor cec completate de către inculpată.


Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi în interesul personal al inculpaţilor, fără a aduce documente justificative sau au fost depuse documente justificative care nu au fost aprobate de directorul şcolii, cauzând un prejudiciu total de 49.250,63 lei. Neregulile au ieşit la iveală în urma auditului financiar realizat de către reprezentanţii Curţii de Conturi, potrivit Adevărul.

Atenție!, sălăjeanul avea la activ alte două condamnări cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilat faptelor de corupţie, fiecare de câte trei ani cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani, ambele din 2015. De asemenea, el a fost obligat să achite unităţii de învăţământ daune materiale de aproape 24.000 de lei.


Apel cu noroc la Curtea de Apel Cluj!

Bărbatul a atacat sentinţa cu apel, iar demersul s-a dovedit a fi unul inspirat, întrucât instanţa superioară – Curtea de Apel Cluj – nu a considerat că se impune trimiterea lui după gratii, deși, potrivit motivării Curții, „rezultă fără dubiu că apelantul se face vinovat de săvârșirea infracțiunii de delapidare”.

În schimb, magistraţii clujeni au luat în calcul cei 64 de ani ai inculpatului, dar şi faptul că a recuperat o parte din prejudiciul cauzat şcolii, motiv pentru care au apreciat că „se impune redozarea pedepsei şi schimbarea modului de executare al acesteia, aplicate de instanţa de fond”, stabilindu-se o sancțiune care „se apreciază ca fiind suficientă pentru resocializarea pozitivă a apelantului”.


Drept urmare, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Fogădăuan la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de şase ani. Ba mai mult, cum unitatea de învăţământ nu s-a constituit parte civilă în cauză, instanţa clujeană a înlăturat dispoziţia judecătorilor din Jibou prin care Fogădăuan şi celălalt inculpat din dosar au fost obligaţi la plata daunelor materiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter